RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

На Сонці відбулося гігантське виверження: Solar Orbiter зробив видовищні фото

На Сонці сталося величезне виверження, його зняв зонд Solar Orbiter Європейського космічного агентства (ESA). Сплеск радіації поширився на мільйони кілометрів у космос.

Про це повідомляє Daily Mail.

Як повідомляє ESA, дане виверження є найбільшим, яке коли-небудь спостерігалося на одному знімку з повним сонячним диском. Воно сталось з віддаленого боку Сонця від Землі.

Відомо, що сонячні виверження або протуберанці - це великі структури заплутаних ліній магнітного поля, які утримують щільні концентрації сонячної плазми у підвішеному стані над поверхнею Сонця, іноді приймаючи форму вигнутих петель.

Вони часто пов’язані з викидами гігантських хмар сонячної плазми.

Виверження сталося 15 лютого і було зняте на камеру «Full Sun Imager» (FSI) від Extreme Ultraviolet Imager (EUI) Solar Orbiter.

FSI призначений для перегляду повного сонячного диска навіть під час близького проходження Сонця, наприклад, під час майбутнього проходження перигелію наступного місяця.

Під час найближчого зближення 26 березня, коли космічний корабель пройде приблизно в 0,3 раза більше, ніж відстань Сонце-Земля, Сонце заповнить набагато більшу частину поля зору телескопа. Поки ж навколо диска все ще залишається великий "запас огляду", що дозволяє отримати приголомшливі деталі на відстані до 2,17 мільйона миль (3,5 мільйона км), що еквівалентно радіусу Сонця в п’ять разів.

Такі телескопи як ESA та супутник NASA SOHO часто бачать таку сонячну активність, але вони або ближче до Сонця, або далі, що блокує відблиск сонячного диска.

Саме тому виверження, яке спостерігається за допомогою Solar Orbiter, є найбільшою подією такого роду, зафіксованій в одному полі зору разом із сонячним диском.

Наступного тижня Solar Orbiter і Parker Solar Probe виконуватимуть спеціальні спільні спостереження під час проходження перигелію Паркера.

ESA повідомило, що, хоча це виверження не послало на Землю вибух смертоносних частинок, воно є важливим нагадуванням про непередбачувану природу Сонця та важливості розуміння та моніторингу його поведінки.

Вчені сподіваються, що з кращим поглядом на подібні події можна буде покращити захисти планети від сильних вибухів Сонця.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як польоти до космосу впливають на організм астронавтів: вчені розкрили свіжі дані.