RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Кров тиранозавра виявилася "гарячою": вчені США зробили революційне відкриття

Багато років палеонтологи ламають голову над питанням: динозаври були теплокровними чи холоднокровними тваринами? Найсучасніші дослідження, засновані на вивченні споживання кисню рептилії, дозволяють припустити, що ця характеристика залежала від виду величезного ящера.

Про це повідомляє DailyMail.

Попередні дослідження, за допомогою яких вчені намагалися відповісти на актуальне питання, передбачали вивчення мінералів у скам'янілості та визначення температури, за яких вони формувалися.

Інші дослідження намагалися відповісти на це питання, вивчаючи темпи зростання динозаврів.

"Якщо ви подивитеся на поперечний переріз кісткової тканини динозавра, ви побачите ряд ліній, схожих на річні кільця дерев, які відповідають рокам зростання. Порахувавши лінії росту та відстань між ними, можна побачити, як швидко ріс динозавр", - сказав Маттео Фаббрі, один з авторів дослідження.

Знову повернувшись до вивчення цього питання, вчені акцентували свою увагу на споживанні кисню динозаврами – однієї з основних ознак метаболізму.

Команда проаналізувала стегнові кістки 55 різних груп тварин, включаючи динозаврів, птерозаврів, плезіозаврів, сучасних птахів, ссавців та ящірок.

Вони порівняли кількість молекулярних побічних продуктів, пов'язаних із диханням, із відомою швидкістю метаболізму живих тварин. Потім ці дані використовувалися для визначення швидкості метаболізму вимерлих тварин.

Таким чином, вчені з'ясували, що у двох основних груп динозаврів - ящеротазових і птицетазових - була дуже різна швидкість метаболізму.

Ящеротазові динозаври, такі як трицератопс та стегозавр, мали низький рівень метаболізму та, ймовірно, були холоднокровними.

Тим часом динозаври з пташиними стегнами, такі як велоцираптор, тираннозавр та брахіозавр, мали високу швидкість метаболізму та, ймовірно, були теплокровними.

Раніше ми писали, що в Аргентині знайшли останки "дракона смерті".