RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У Туреччині виявили розкішні стародавні мозаїки: фото унікальних знахідок

Команда турецьких археологів під час розкопок руїн стародавнього міста Адріанополіс виявила розкішні нові мозаїки з різними фігурами.

Про це повідомляє Nowturkey.

Зазначається, що мозаїки знайдено у Чорноморській провінції Карабуцького району Ескіпазар на півдні Туреччини.

Як відомо, Адріанополіс називають "Зевгма Чорного моря" саме через виявлені там унікальні мозаїки.



Вчені раніше встановили, що стародавнє місто використовували як поселення в період пізнього енеоліту, римського та ранньовізантійського часів.

Читайте також: Археологи знайшли у Румунії скарб зі 168 золотими кільцями

Припускають, що це місце використовували з метою охорони здоров'я через виявлення напису, адресованого богу медицини Асклепію. Ще там знайшли залізну маску, що належала римському солдатові, тому місце використовували і у військових цілях.


Розкопки та реставрація тривають з 2003 року.

"Наразі ми розкопуємо стіни римського замку. Усередині замку є нова споруда, розкопки якої ми розпочали цього року… Мозаїки показують, що це була гарна будівля", - зазначив представник групи розкопок Сінан Екіджі.



Мозаїки розташовані у різних частинах квадратної будівлі. На них зображені фігури птахів, амфор, прикраси із виноградних кошиків.

Нагадаємо, що команда турецьких археологів під час розкопок руїн стародавнього портового міста Анемурія знайшла кілька людських скелетів, які належали трьом дорослим та немовляті.