RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вчені виявили новий тип зірок: що в ньому особливого

Астрономи знайшли нейтронну зорю, яка розвінчує уявлення вчених про ці об'єкти. Вона має нетипово малу масу, а також може складатися переважно із кварків.

Про це повідомили в Nature Astronomy.

Ця нейтронна зоря з радіусом 10 км і масою лише 77% від маси Сонця набагато легше за всі раніше виявлені нейтронні зорі, що зазвичай при такому ж радіусі мали масу 1,4 рази більшу за сонячну.

Читайте також: Вчені показали фото тисячі невидимих молодих зірок у туманності "Тарантул"

У зв'язку з цим команда астрономів під керівництвом Віктора Дорошенка з Тюбінгенського університету імені Еберхарда Карла в Німеччині вважає, що це може бути новий тип зірок у космосі.

"Наша оцінка маси робить центральний компактний об'єкт в HESS J1731-347 найлегшою нейтронною зіркою, відомою на сьогодні, і потенційно більш екзотичним об'єктом – тобто кандидатом в "дивні зірки", - сказали астрономи.

Як відомо, нейтронні зорі - одні з найщільніших об'єктів Всесвіту, які в більшості випадків утворюються після того, як надгігантські зірки стають надновими: ядро зірки вибухає, стискаючи всю масу в надзвичайно щільний об'єкт. Але виявилена зоря дає підстави сумніватися в наших знаннях фізики й еволюції зір.

Крім того, астрономи побачили, що зірка набагато ближче до Землі, аніж вони припускали. Усі дані про зорю роблять її кандидаткою у так звані "дивні зірки".

"Це гіпотетичні небесні об'єкти, які, як вважається, складаються в основному з "дивної кваркової" матерії, що дозволяє їм мати більш низьку температуру і масу, ніж інші нейтронні зірки", - пояснили вчені.

Водночас "дивні зірки" можуть спричиняти радіосплески в космосі - наразі не вивчені радіоімпульси, які астрономам ще належить дослідити.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що до Землі наближаються 30 тисяч астероїдів.