RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Російська класика – на паузі: кого викинули зі шкільної програми і що зараз вчать

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну з оновленої шкільної програми в українських навчальних закладах вилучили твори російських та білоруських письменників. Відтепер їх замінюють творами світової літератури.

Про це повідомила методистка Хмельницького обласного інституту післядипломної освіти із зарубіжної літератури Юлія Каліночкіна у коментарі "Суспільному".

За її словами, твори російських письменників варто було вилучити ще у 2014 році, коли Росія окупувала Крим та частину Донецької та Луганської областей.

"Не можна виховувати дитину на прикладах героїв радянських, чи то російських, чи то білоруських творів, в яких існує тоталітарна система цінностей", - впевнена Каліночкіна.

Читайте також: В Україні оновили шкільну програму: хто із російських письменників залишився

З 2022 року учні українських шкіл перестали вивчати на уроках зарубіжної літератури Олександра Пушкіна, Михайла Лермонтова, Федора Достоєвського, Антона Чехова та Михайла Булгакова. Їх заміняють інші класики світової літератури за принципом "жанр на жанр".

Зокрема, методистка розповіла, що шестикласники навчально-виховного об'єднання №5 міста Хмельницький наразі проходять роман "П'ятнадцятирічний капітан" Жуля Верна. Водночас з російської літератури вони встигли познайомитися лише з Пушкіним у попередньому класі.

Діти з цього класу розповіли кореспондентам, що не читають твори країни-агресора та вважають, що вивчення російських творів непотрібне.

"Я вважаю, що ми не маємо вивчати твори російських письменників, тому що вони ввійшли на нашу землю, а ми мусимо від них захищатися", - пояснив школяр Олександр.

На даний момент, твори російських письменників замінюють за принципом "жанр на жанр". Наприклад, байки Крилова замінили на байки Жана де Лафонтена, зокрема "Зачумлені звірі".

Як зауважили вчителі, до вилучення російських письменників зі шкільної програми, діти, що народились в незалежній Україні, не сприймали та не розуміли ідеї й проблематику, що порушували у своїх творах російські автори. Зокрема, вони не розуміли твору Достоєвського, як головний герой може бути вбивцем.

"Це не наше. В українській традиції такого немає, це засудження, це неприйняття – забрати життя в іншої людини", - зазначила вчителька зарубіжної літератури Тамара Кам'янецька.

Нагадаємо, український телеведучий та уродженець Маріуполя Андрій Бєдняков показав один із шкільних підручників, за яким змушені навчатися маріупольські діти в російській окупації. У навчальному посібнику в фарбах розписано про "родину Россию" та "российский патриотизм".