RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Важив півтора центнери: вчені розкрили цікаві дані про пінгвіна, який жив 57 млн років тому

У Новій Зеландії, де почав проявляти активність супервулкан кальдерного типу Таупо, у пляжних валунах у Північному Отаго, на Південному острові вчені виявили викопні кістки двох видів пінгвінів, один з яких вважається найбільшим пінгвіном вагою понад 150 кг, а це втричі перевищує розмір найбільших пінгвінів, що нині живуть.

Як пише dailymail, кісткам близько 57 мільйонів років.

Дослідники використовували лазерні сканери для створення цифрових моделей кісток та порівняння їх із сучасними пінгвінами.

Читайте: Старенькому пінгвіну з артритом пошили кросівки - тепер стиляга не страждає і навіть може плавати: фото

Щоб оцінити розмір цього виду, вчені виміряли сотні кісток сучасних пінгвінів і розрахували регресію, використовуючи розміри плавникової кістки для прогнозування ваги й дійшли висновку, що найбільші кістки ласт належать пінгвіну, вага якого сягала 154 кг. У той же час, імператорські пінгвіни, найважчі і найвищі з тих, що живуть нині, важать від 22 до 45 кг.

Вчені назвали новий вид Kumimanu fordycei на честь відомого палеонтолога Евана Фордайса.

Інший вид, названий Petradyptes stonehousei на честь Бернарда Стоунхауса - першої людини, що спостерігала повний цикл розмноження імператорського пінгвіна, важив лише 50 кг.

Ці два види показують, що на початку своєї еволюційної історії пінгвіни були дуже великими, що робило їх ефективнішими у воді.

Автор дослідження Деніел Ксепка вважає, що розмір давав пінгвінам багато переваг. Більший пінгвін міг би зловити більшу здобич і краще зберігав температуру тіла в холодних водах.

"Можливо, подолання бар'єру в 50 кг дозволило першим пінгвінам поширитися з Нової Зеландії до інших частин світу", - не виключає він.

Нагадаємо, що в Новій Зеландії виявили пінгвіна Аделі, який мешкає тільки в Антарктиді, тобто. за 2500 км.