RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Як виглядають кратери на Місяці: з'явилися вражаючі фото високої якості

При погляді на Місяць у вас виникає бажання ближче роздивитись його таємничу поверхню? Тепер ви маєте можливість реалізувати це бажання. Фотограф Ендрю Маккарті створив інтерактивну карту "Гігамун", зібрану з 280 тисяч окремих фотографій, яка дозволяє максимально розглянути поверхню супутника Землі.

Про це пише "Апостроф", з посиланням на Dailymail.

Згідно з інформацією видання, цей видатний проект створено після десятків безуспішних спроб, і тепер користувачі можуть розглянути найвідоміші місячні кратери, такі як Коперник, Тихо, Платон, Ератосфен та Клавій, у всіх деталях.

Читайте також: Астрономів вразила зелена комета, яку не бачили з часів кам'яного віку

"Якість світла досить стабільна по всій поверхні Місяця, що ускладнює зйомку. Але мені посміхнулася удача, і на небі не було перешкод, щоб завершити проект. Я планував це багато років. І пробував десятки разів. На жаль, зазвичай, хороші умови не зберігаються достатньо довго, щоб отримати чітку деталізацію на всій поверхні, тому мої жорсткі диски заповнені незакінченими гігантськими проектами", - розповів Маккарті.

Наголошується, що фотографу навіть вдалося зробити рідкісний знімок Платона — кратера, який рідко можна побачити із Землі через його розташування на крайній півночі Місяця.

"У цьому проекті використовувалися два телескопи, включаючи 12-дюймовий ньютонівський телескоп і 11-дюймовий SCT, без яких чітке зображення не вийшло б. Я в захваті від фінального результату", - зазначив він.

У виданні додають, що Маккарті витратив близько двох годин, перемикаючись між телескопами, щоб зробити фотографії Місяця зі свого заднього двору в Аризоні. Потім він об'єднав зображення в один розміром 1,3 гігапікселі, який він назвав "Гігамун", пропонуючи найчіткіший вигляд Місяця, який він коли-небудь бачив.

"У той час Місяць знаходився у фазі зростання, а це означає, що він знаходиться високо в небі в сутінках і в оптимальному положенні для зйомки, тому нема потреби позбавляти себе сну, щоб отримати хороший кадр", - резюмував Маккарті.

Раніше "Апостроф" писав, що до Землі наближаються 30 тисяч астероїдів, які можуть знищити міста, країни чи цілу планету.

Вас також може зацікавити:

Учені знайшли загублений рукопис Птолемея: чим унікальна знахідка

Посівний календар на травень 2023 року: що і коли робити в саду та на городі

Коли садити картоплю в травні 2023 року: оптимальні дати за місячним календарем