RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Банани можуть зникнути назавжди: вчені ламають голови, як зупинити ґрунтовий грибок

Науковці попередили людство про те, що один із тропічних фруктів може зникнути назавжди. Йдеться про банани, яких може знищити ґрунтовий грибок.

Про це повідомляє New Atlas.

Читайте також: Усього із трьох інгредієнтів. Рецепт смачного вівсяного печива з бананом

Як зазначається, рослини теж схильні до захворювань, багато з яких можуть виявитися згубними. П'ятдесят років тому ґрунтовий грибок Fusarium знищив один із сортів бананів Gros Michel. Хоч до того він був основним видом бананових плодів у всьому світі. Відтоді товарним бананом став Кавендіш. Практично 100% світової торгівлі становить цей фрукт. Проте тепер Кавендіш теж під загрозою.

На плантаціях шириться новий штам грибка TR4. При цьому він здатен долати великі відстані та океани.

Цей грибок проникає в рослину через ґрунт у судини, що живлять рослину вологою, не даючи рідині поширюватися в організмі і підживлювати клітини. Через це рослина може засохнути.

Австралійські вчені-генетики з Технологічного університету Квінсленду два десятиліття працювали над створенням генетично модифікованого сорту Кавендіш, щоб урятувати від долі зниклого попередника. Такий сорт вдалося вивести.

Йдеться про генетично модифікований різновид сорту Кавендіш (QCAV-4), який зовні та на смак нічим не відрізняється від звичних бананів та стійкий до впливу TR4.

Сорт чекає перевірка в Управлінні харчових стандартів Австралії та Нової Зеландії. Експерти мають дати свій вердикт, чи хімічний склад не завдасть шкоди людському організму. На це може піти близько 9 місяців. Тому незабаром у світі можуть почати вирощувати модифікований сорт Кавендіша.

Нагадаємо, що експерти назвали шість причин, через які не слід викидати бананову шкірку.

  • Вас також може зацікавити:

Ефекту не буде: які добрива на городі категорично не можна змішувати

Чому на дачі потрібно посадити оман: п'ять причин

В Україні подорожчають одні з найпопулярніших продуктів: названо причини зростання цін