RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Історія поцілунків: науковці зробили цікаве відкриття

Дослідники Копенгагенського університету з'ясували, що найперший зареєстрований в історії поцілунок стався 4500 років тому в стародавній Месопотамії, на тисячу років раніше, ніж вважалося раніше.

Про це йдеться у новому дослідженні, розміщеному у науковому журналі Science.

Читайте також: В Італії виявили дивну фігурку жінки: вік знахідки шокував науковців. Фото

Поцілунки практикувалися в багатьох стародавніх культурах протягом кількох тисячоліть і не виникли як звичай у певному регіоні.

"У давній Месопотамії, так називалися ранні людські культури, що існували між річками Євфрат і Тигр на території сучасного Іраку та Сирії, люди писали клинописом на глиняних табличках. Кілька тисяч цих глиняних табличок збереглися до наших днів, і вони містять наочні приклади того, що в давні часи поцілунки вважалися частиною романтичної близькості, так само, як поцілунки могли бути частиною дружби та сімейних стосунків", - розповів експерт з історії медицини Месопотамії у Копенгагенському університеті в Данії Троельс Панк Арбьолль.

Як вважають науковці, цілувалися в ранніх суспільствах на стародавньому Близькому Сході, що, ймовірно, сприяло поширенню герпесу. У деяких медичних текстах Месопотамії згадується хвороба із симптомами, схожими на вірус простого герпесу 1 (HSV-1).

"Якщо практика поцілунків була широко поширена і добре зарекомендувала себе в низці стародавніх суспільств, наслідки поцілунків з точки зору передачі патогенів, ймовірно, були більш менш постійними", - зазначила доктор з Оксфордського університету Софі Лунд Расмуссен.

Дослідники планують провести дослідження древньої ДНК, щоб детальніше вивчити тему поцілунків як рушійної сили ранньої передачі хвороби.

Вавилонська глиняна табличка, на якій зображено оголену пару на дивані під час статевого акту. 1800 р. до н.е. Фото: science.org

Нагадаємо, археологи під час розкопок у штаті Меріленд, Сполучені Штати Америки, виявили могилу підлітка, який, можливо, був одним із перших європейських колоністів, які прибули до Північної Америки близько 400 років тому.

  • Вас також може зацікавити:

Банани можуть зникнути назавжди: науковці ламають голови, як зупинити ґрунтовий грибок

Після виверження Везувію стався сильний землетрус: науковці зробили нове відкриття про загибель Помпеїв. Відео

У Середземному морі випадково знайшли скарби римського корабля, що затонув 1800 років тому: фото і відео