RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

З глини та солі: у Сахарі знайшли унікальні покинуті селища, фото

На скелястих виходах серед пісків пустелі Сахара на північному сході Нігеру у Африці, де може зникнути єдиний на континенті льодовик, височіють укріплені поселення Джадо, які побудовані із солі та глини, й можуть похвалитися зубчастими стінами, сторожовими вежами, загадковими проходами та колодязями.

Як пише ресурс Phys, все це свідчить про роботу вправного, але невідомого ремісника.

Читайте: Вчені знайшли останки найдавнішого динозавра Африки: як виглядав Мбірезавр

Походження і призначення форпостів у такому безлюдному регіоні спантеличувало мандрівників та дослідників.

Джадо розташоване в оазисі Кавар, регіоні, що знаходиться недалеко від кордону Нігеру з Лівією й донедавна слугував вузловим пунктом для незаконної торгівлі наркотиками та зброєю.

Але у 2014 році в регіоні знайшли золото й це призвело до напливу старателів з усієї Західної Африки. Цей раптовий приплив населення приніс певне економічне пожвавлення в регіон. Однак він також привернув увагу злочинців.

Народ сао, присутній у регіоні з давніх часів, були першими відомими мешканцями Кавара і, можливо, саме він створив ці первісні укріплення. Однак наявність пальмових дахів у деяких збережених ксарах дозволяє припустити, що вони побудовані в пізніший період.

Народ канурі утвердився в регіоні між 13 і 15 століттями, створивши власну оазисну цивілізацію. Але у 18-19 століттях вони переживали численні напади кочових народів, таких як туареги, араби та тубу. На початку 20-го століття. з приходом перших європейців оборонна роль ксарів почала зменшуватися, і вже у 1923 році французькі військові взяли цю територію під свій контроль.

Сьогодні населення канурі і тубу переплелося. Традиційні лідери регіону, відомі як "май", ведуть свій родовід від спадщини канурі. Вони служать хранителями традицій та усної історії. Але навіть вони стикаються з безліччю питань без відповідей. Відсутність історичних записів ще більше поглиблює таємниці, що оточують Джадо.

З 2006 року Джадо перебуває у попередньому списку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо, що в Африці виявили найдавнішу "соцмережу", якій 50 тисяч років.

  • Вас може зацікавити:

Браслет єгипетської цариці Гефетери допоміг зробити відкриття, яке проливає світло на торгівлю з Грецією. Фото і відео

Гробниці, скарби та мумії тварин: вчені завершили розкопки в некрополі Саккара в Єгипті, фото

Вчені показали "флейту", якій 60 тисяч років: як виглядає найстаріший в світі музичний інструмент. Відео