RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Браслет єгипетської цариці Гефетери допоміг зробити відкриття, яке проливає світло на торгівлю з Грецією. Фото і відео

У стародавньому місті Філіппи на півночі Греції археологи виявили величезну статую молодого Геракла, а дослідження срібного браслета, що прикрашає зап'ястя цариці Гефетери I відкрило глобальну торговельну мережу між стародавніми єгиптянами і греками.

Про це пише ресурс ancient origins.

Дослідниками були проаналізовані срібні артефакти зі Стародавнього Єгипту, розкриваючи торговельну мережу з давніми греками, яка була не лише більшою, а й значно старшою, ніж вважалося раніше.

Читайте: У Греції розкопали будівлю Залізного віку: знахідки вразили навіть досвідчених археологів. Фото і відео

Торгові шляхи проходили через Кікладські острови бронзового віку, грецькі міста, розташовані в Анатолії (сучасна Туреччина), острів Кріт та Лавріон на материковій частині Греції.

"У Єгипті немає внутрішніх джерел срібної руди, а срібло рідко зустрічається в єгипетських археологічних записах аж до Середньої бронзової доби", - зазначає група археологів з Австралії, Франції та США.

Співвідношення ізотопів свинцю узгоджується з рудами з Егейських островів у Греції та з Лавріону в Аттиці, а не із золота чи мінералу електруму, як передбачалося раніше.

Цариця Гефетера займала важливе становище як прямий королівський родовід Четвертої династії в Єгипті протягом поважного періоду Стародавнього Царства, що охоплює період з 2700 до н.е. до 2200 р. до н. Вона була заміжня за королем Снефру і народила сина і наступника Хуфу, який замовив грандіозну гробницю та піраміду для її вічного упокою.

Протягом століть місцезнаходження місця поховання королеви залишалося оповитим таємницею, поки в 1925 році дослідники натрапили на раніше приховану шахту в Гізі, де виявили її порожній саркофаг. Хоча спочатку передбачалося, що Гефетера була похована біля піраміди її чоловіка в Дахшурі, її син Хуфу наказав перемістити її могилу до Гізи після того, як грабіжники напали на неї.

Точне місцезнаходження тіла цариці Гефетери та інших дорогоцінних артефактів, похованих разом із нею, залишається невідомим.

Щоб проникнути у секрети артефактів, було проведено ретельне дослідження зразків із колекції, що зберігається у Музеї образотворчих мистецтв у Бостоні. Використовуючи різні передові методи, дослідники отримали цінну інформацію про природу, металургійну обробку та можливе рудне джерело срібла.

Подальше вивчення поперечного перерізу фрагмента браслета, що належав королеві Гефетері, дало захоплюючі відомості про майстерність, пов'язану зі створенням цих стародавніх скарбів. Стало очевидним, що метал неодноразово зазнавав відпалу та холодного кування під час складного процесу обробки.

Однак найбільш важливим висновком, зробленим в результаті цього дослідження, є переконливий доказ того, що Єгипет та Греція були залучені до міжміської торгівлі набагато раніше, ніж було відомо раніше. Фактично, це дослідження дає перше наукове обґрунтування того, що срібло було здобуто з Егейських островів у Греції, розкриваючи раніше невідомий аспект їх стародавніх торгових мереж.

Нагадаємо, вчені за допомогою сучасних технологій показали, як міг виглядати Олександр Македонський .

  • Вас може зацікавити:

У Норвегії школярка знайшла кам'яний кинжал, якому 3700 років: його могли використати при жертвоприношеннях. Фото

Збереглася ідеально: археологи показали маску, яку носили на "карнавалах" у Японії 1800 років тому

У Єгипті відновили чудові "картини" у стародавньому храмі бога Хнуму: фото