RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

В Африці виявили найдавнішу "соцмережу": як це працювало 50 тисяч років тому

Археологи з Німеччини розкопали в Африці намисто зі шкаралупи страусиних яєць, яким близько 50 тисяч років. Ці прикраси допомагали давнім людям передавати повідомлення до різних регіонів континенту, тим самим зміцнюючи зв'язки.

Про це пише The Guardian.

Залишки намиста науковці виявляли в різних регіонах Африки на відстані тисячі кілометрів один від одного. Дослідження включало вивчення понад 1 500 цих найстаріших форм самоприкраси, які викопали більш ніж у 30 місцях на півдні та сході континенту.

Науковиця Дженніфер Міллер з Інституту науки історії людства Макса Планка в Єні розповіла, що знаходити ці намиста однаково тому, що йти слідом хлібних крихт у пошуках залишків давніх цивілізацій.

"Намистинки - це підказки, розкидані у часі та просторі та які очікують, щоб їх помітили" , - зазначила вона.

Фото: Matjaz Corel/Alamy

За словами фахівців, стародавні прикраси почали робити в різних регіонах Африки, одночасно.

"Ці групи та спільноти були розділені величезними відстанями, що передбачає існування соціальної мережі, що розтягнулася на тисячі миль та з'єднує людей у віддалених регіонах" , - йдеться у повідомленні.

Проте близько 33 тисячі років тому характер носіння стародавньої прикраси різко змінився. Намиста збереглися у Східній Африці, але майже повністю зникли з Південної та не з'являлися там до 19 тисяч років тому. Дослідники припустили, що це пов'язано із кліматичними змінами.

Раніше ми повідомляли, що науковці розгадали таємницю вагітної мумії з Єгипту.