RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Під час розкопок у Помпеях виявили фреску із зображенням найдавнішої піци: фото

Після виявлення турецькими вченими батьківщини кіммерійців, італійські експерти вирішили не відставати та оголосили, що знайшли в Помпеях фреску, на якій зображено стародавнього пращура улюбленої італійської піци.

Про це пише Ancient Origins.

Читайте також: Кості мамонтів та грецькі амфори: на дні Каховського водосховища знаходять унікальні артефакти

"Група археологів виявила в Помпеях фреску-натюрморт, що зображує щось схоже на піцу. Зруйноване внаслідок потужного виверження вулкана Везувій в 79 році нашої ери, розкішне римське місто було миттєво поховано під шарами попелу і пемзи, які зберігали його майже 2 тисячі років", - йдеться у матеріалі.

Фреска була виявлена в пекарні, прибудованій до холу великого приватного будинку. Хліб був основним продуктом харчування римського населення Помпеїв, а пекарні були життєво важливими закладами, які забезпечували мешканців міста хлібом та іншою випічкою. Археологічні розкопки у глибоких шарах попелу та пемзи виявили понад 80 пекарень з печами, млиновим обладнанням та складськими приміщеннями. Зазначається, що експерти визнають, що те, що намальовано, насправді не є завершеною піцою, якою світ знає її сьогодні.

"Технічно фреска зображує млинці, бо до складу піци входять помідори та моцарела. Однак, це може бути далекий родич популярної страви. У давнину хліб, ймовірно, їли з гранатами або фініками, або приправляли спеціями та соусом песто. На таці поруч також зображено винний кубок та інші фрукти", - додали експерти.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в центрі Лондона будівельники натрапили на римську гробницю з унікальною мозаїкою.

Вас також може зацікавити:

У древньому ассирійському місті археологи знайшли скульптуру богині Іштар

Після виверження Везувію стався потужний землетрус: вчені зробили нове відкриття про загибель Помпеїв

У Британії знайшли найстаріший дерев'яний артефакт: за 6 тисяч років на ньому збереглося різьблення