RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Стали жертвами ритуалу майя: в Мексиці знайшли останки людей з дивною формою черепів, фото

У Мексиці, де часто знаходять останки тих, кого обирали для жертвопринесення у давнину, археологи виявили безголові подовжені черепи, які були ритуальними підношеннями мая.

Про це повідомляє Ancient Origins.

Читайте також: Таємниці давньої цивілізації мая: науковці розкрили секрет 819-денного календаря

На археологічній ділянці Мораль-Реформа в мексиканському Табаско, де мешкали стародавні мая, знайшли 13 людських поховань із подовженими черепами. Цих людей обезголовили. Дослідники з'ясували, що як мінімум двоє з них були обезголовлені як ритуальне підношення у храмі-піраміді у пізньокласичний період (600-900 рр. н.е.).

"Для вилучення черепа використовувався гострий предмет, і ми знаємо це, тому що шийні хребці та нижня щелепа зберегли своє анатомічне співвідношення, хоча важко визначити, чи була ця травма причиною смерті, чи її було завдано посмертно", - зазначила фізичний антрополог із Центру INAH Табаско Міріам Анжеліка Камачо Мартінес.

Фото: inah.gob.mx

Науковці також виявили, що усі 13 черепів належать чоловікам. Двом із них було 17-25 років, а решті від 25 до 45-ти. У них був подовжений череп, який мав підвищений статус у мая. Їхні голови шинували в дитинстві, що призводило до розвитку гіперостозу або надмірного зростання кісток.

Була ще одна відмінна риса їх поховань – наявність червоного пігменту на останках деяких із них. Поки що дослідники не з'ясували, що це означає.

Фото: inah.gob.mx

Фото: inah.gob.mx

Нагадаємо, в Ізраїлі виявили древнє архітектурне диво, якому 3,8 тисячі років.

  • Вас може зацікавити:

В Мексиці під час ремонту дороги натрапили на статую правителя цивілізації уастеків: фото і відео

Що являє собою календар мая: науковці розкрили таємницю

Археологи знайшли в Мексиці стародавню стіну ацтеків: у чому унікальність