RU  UA  EN

Вівторок, 17 вересня
  • НБУ:USD 41.03
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.03
Суспільство

Новини

17 вересня

Всі новини

Таємниці древньої цивілізації майя: вчені розкрили секрет 819-денного календаря

Ученим з Університету Тулейна в Луїзіані вдалося розгадати таємницю 819-денного стародавнього мезоамериканського календаря, яким користувалася древня цивілізація майя.

Про це пише профільне видання Аrkeonews.net.

Читайте також: Будували на віки: вчені відкрили один із секретів стародавніх римлян

Як зазначається, дослідники змогли зіставити планетарні цикли кожної планети, які могли бачити стародавні астрономи, використовуючи 45-річний період.

Так, під час досліджень стародавньої цивілізації майя виявили кілька календарів, якими могли користуватися вчені того часу, проте не всі мають сенс у сучасному світі. Один із таких календарів виявили у гліфічних текстах - рідній системі письма майя. Він і викликав інтерес дослідників.

На жаль, астрономи не залишили жодного додаткового тексту чи визначень, які пояснювали функціонування календарної системи.

Таємниці 819-денного календаря

Встановлено, що 819-денний відлік і рухи небесних тіл, зокрема Венери і Марса, майя відстежували за допомогою календарної системи. Синодичний період, тобто проміжок часу, який потрібен цим планетам, щоб повернутися на свої початкові положення відносно Сонця, як видно із Землі, став основою для цієї системи.

819-денний підрахунок майя розділили на 13 циклів, кожен з них тривав 63 дні, і цикли базувалися на певній фазі Венери чи Марса. Циклам давали конкретні імена богів і вони були пов’язані з різними характеристиками та рисами. Зокрема, у той час як один цикл названий на честь бога війни та пов’язаний із конфліктом і агресією, то другий цикл названий на честь бога кукурудзи і пов’язаний із ростом і родючістю.

Дану календарну систему, яку знайшли і розробили майя, не можна адаптувати до жодної календарної системи, яка використовується сьогодні, що й робило число 819 загадковим.

Антропологи Джон Лінден і Вікторія Брікер з Університету Тюлейн прийшли до важливих висновків.

Коли у вчених виникла ідея продовжити час, протягом якого 819-денний відлік може бути використаний для представлення синодичного періоду для всіх відомих планет, вони виявили, що планети вишикувалися ідеально. Так, множення 819 на 20 дорівнювало 16380 (приблизно 45 років). А 378 циклів 13-денного синодичного періоду Сатурна в сумі становлять 914 819 днів, що дорівнює шість разів на 4.

"Аналогічно, той самий процес можна використовувати, щоб показати, коли всі відомі планети з’являться на небі протягом наступних 45 років. Вони також відзначають, що число днів (16 380), яке використовується в математиці, є кратним 260, що означає, що 819 раундів 20-денних періодів відповідають Цолькін (загальному календарю майя)", - пише видання.

За словами науковців, замість того, щоб зосереджуватися лише на одній чи двох планетах, стародавні майя розробили велику календарну систему, яку можна було використовувати для передбачення періодів синоди всіх видимих планет.

Раніше ми розповідали, що вчені в Мексиці знайшли сотні артефактів індіанців майя.

  • Вас може зацікавити:

"Футбол" епохи майя: археологи показали фото вражаючої знахідки у Мексиці

Навіщо давні майя використовували ртуть: вчені розкрили секрет

У Мексиці археологи знайшли безголову статую майя: що відомо