RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В Британії знайшли рідкісні монети ХІІ століття, які є свідченням однієї з перших інфляцій в світі: фото

В Англії знайшли монети часів правління короля Стефана у 12 столітті – вони були в обігу у період монетарної дефляції, коли їх було мало і люди були у розпачі.

Про це повідомляє Ancient Origins.

Зазначається, що монети за допомогою металошукача виявили поблизу села Вімондхем у графстві Норфолк у східній Англії. У сховку було сім монет часів правління короля Стефана, предка Вільгельма Завойовника. А також ще дві монети, датовані правлінням наступників Стефана, Генріха II та III. Ці срібні монети вважаються дуже рідкісними.

Не всі експонати були цілими – було знайдено два цілих пенні, три огранені половинки пенні та дві огранені чверть пенні, викарбувані під час правління двох Генріхів. Попри те, що срібники були пошкоджені, усі вони мали цінність у свій час, оскільки звичайний робітник 12 століття зазвичай заробляв від одного до двох пенні за робочий день.

Читайте також: Біля берегів Сардинії знайшли скарб з 30 тисяч золотих монет: унікальній знахідці понад 2 тисячоліття, фото

Про відкриття цієї чудової колекції надрідкісних монет розповів нумізмат Едріан Марсден зі Служби історичного середовища Норфолка. Він припустив, що монети, викарбувані за часів короля Стефана, були в одному гаманці, тоді як дві інші срібні монети загубила вже зовсім інша особа.

Половинки монет належать до часів, коли Англія пережила серйозну монетарну дефляцію, коли монет було мало. Саме наслідки норманського завоювання 1066 року завдали шкоди "монетизованій і складній економіці Англії... повернувши країну щонайменше на 100 років назад", ускладнивши доступ до таких цінних металів, як срібло та золото.

У зв’язку з дефіцитом валюти в 11-му і 12-му століттях пенні з чистого срібла грубо нарізали на шматки різного розміру, щоб "повторно збільшити" грошову масу (ввести більше грошей в обіг). Оскільки нові монети ще не карбувалися у значних кількостях під час правління короля Стефана в 12 столітті, нещодавно виявлені монети є незвичайним і тому цінним відкриттям, навіть у їхньому не первозданному стані.

Раніше ми писали, що в Японії знайшли скарб зі 100 тисяч монет часів Першої об'єднаної китайської імперії.

  • Вас може зацікавити: