RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Чому одні люди "сови", а інші - "жайворонки": вчені знайшли пояснення у неандертальців

Предками людей-жайворонків є неандертальці – саме у любителів рано вставати учені знайшли ген древніх людей.

Про це повідомляє "eurekalert".

Так, дослідження демонструє, що схильність деяких людей до раннього підйому корелює з наявністю неандертальських генів.

Зміни в рівні освітлення та його характер мають важливі біологічні та поведінкові наслідки, які можуть впливати на еволюційну адаптацію. Євразійське середовище, де неандертальці протягом сотень тисяч років мешкали, розташоване в високих широтах і характеризується змінною тривалістю світлового дня. Цей ландшафт відрізняється від того, в якому предки сучасних людей розвивалися до того моменту, коли покинули Африку.

Читайте також: Чому вимерли неандертальці в Європі: вчені ще на крок наблизилися до розкриття таємниці

Дослідники провели перевірку наявності генетичних свідчень відмінностей у добовому годиннику неандертальців та сучасних людей. Вони ідентифікували 246 генів, що регулюють добові ритми в організмі, та виявили сотні генетичних варіантів, специфічних для кожної лінії, які можуть впливати на гени, що беруть участь у добовому годиннику. За допомогою сучасних технологій, вчені визначили 28 добових генів у неандертальців, з яких 16 також були присутні у сучасних людей.

Для перевірки зв'язку між генетичними варіантами, які передалися від неандертальців до сучасних людей, та особливостями поведінки останніх, вчені провели аналіз даних кількох сотень тисяч осіб з Британського біобанку. Під час дослідження було виявлено безліч архаїчних генетичних варіантів, які впливають на характеристики сну, а найцікавіше те, що більшість з них сприяли схильності рано прокидатися.

Вчені вказують, що поведінка "жайворонків" свідчить про відбір в напрямку скорочення добового періоду у популяціях, що проживають у високих широтах. Подібні зміни спостерігаються у багатьох тварин, що мешкають "далеко від екватора", й, ймовірно, сприяють кращій адаптації до значних сезонних змін світлового дня. Бажання рано прокидатися, ймовірно, була корисною для наших предків, які знаходилися у високих широтах Європи, і ця особливість успадкована сучасними людьми, закріпилася в процесі еволюції.

Раніше ми писали, як виглядав неандерталець 40 тисяч років тому.

  • Вас може зацікавити:

Неандертальці були канібалами: археологи показали знайдені докази

Де живуть люди, у яких найбільше неандертальських генів

Вчені зробили несподіване відкриття на основі генів неандертальців