RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

15 червня

Всі новини

Перелітні орли через війну в Україні змінили свої маршрути

Орли, що пролітали над Україною на шляху до місць гніздування, змінюють маршрут, щоб уникнути зони бойових дій. Птахи можуть відхилятися на відстань до 250 кілометрів, що може негативно позначитися на розмноженні.

Такого висновку дійшли британські вчені, дослідження яких опубліковано в науковому журналі Current Biology.

Читайте також: В Антарктиді теж буває зелене літо: українські полярники показали атмосферні фото

Дослідження було проведене за допомогою даних GPS датчиків, прикріплених до 19 підорликів великих, чий шлях пролягав через Україну на південь Білорусі в березні та квітні 20022 року. Отримані маршрути порівнювали з раніше записаними маршрутами з 2018 по 2021 рік і прийшли до невтішних висновків.

Вчені виявили, що птахи мігрували в середньому ще на 85 кілометрів після початку повномасштабної війни, а один з орлів відхилився на цілих 250. Крім того, було виявлено, що самці (прибулі зі Східної Африки) літали повільніше, ніж до початку вторгнення, причому раніше в Україні сідало 90% орланів, а у 2022 році їх порахували лише 32%. Ймовірно через це птахи витрачали більше енергії дістаючись до місць гніздування.

Співавтор дослідження Чарлі Рассел вніс цікаве порівняння:"Це схоже на те, якби ви бігли марафон, але не мали перерв на воду. А в кінці хтось просить вас пробігти ще сім або вісім миль".

Вчені повідомили, що, чим активніше відбувалися в певній зоні бойові дії, тим більшу відстань від цього місця тримав орел. Однак вони поводилися по різному, наприклад орел з прізвиськом Деніса під час боїв і вибухів на околицях столиці тримався від неї на відстані близькій до кілометра, а от орел Боровець попри це продовжував летіти через Київ.

Проблема в відхиленні від звичайного маршруту полягає в тому, що це ймовірно затримає сезон розмноження, оскільки орлам може знадобитися більше часу, щоб відновитися. Внаслідок цього виживання їх потомства може опинитися під питанням, оскільки існує ризик того, що доступної здобичі буде менше, коли пташенята вилупляться.

Нагадаємо, нещодавно ми розповідали, як вивезти тварину за кордон після введення нових правил.

  • Вас також може зацікавити:

На службі в ЗСУ? "Бойовий" дельфін атакував човен з російськими вояками біля Керченського мосту

Важив півтора центнера: вчені розкрили цікаві дані про пінгвіна, який жив 57 млн років тому

Левицю Василину врятували від обстрілів: де вона житиме зі своєю парою