RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

16 червня

Всі новини

Чому великі зірки у Всесвіті зникають без вибуху: астрофізики розгадали таємницю

Вчені у новому дослідженні виявили переконливі докази того, що великі зірки здатні померти без вибуху, утворивши чорну діру. Йдеться про повний колапс.

Про це пише Physical Review Letters.

Читайте також: Парад планет 2024: коли у червні можна буде побачити рідкісне небесне явище

За словами співавтора дослідження Алехандро Вінья-Гомеза, наукового співробітника Інституту астрофізики Макса Планка, ядро зірки здатне колапсувати під власною вагою, подібно до того, як це відбувається з масивними зірками на останній стадії їхнього життя. Проте замість звичного стиснення та подальшого яскравого вибуху колапс триває доти, доки зірка не стане чорною дірою.

Відповідне відкриття може пояснити феномен також безшумного зникнення зірок без вибуху наднової.

"Якби хтось стояв і дивився на видиму зірку, що переживає повний колапс, це могло б бути схоже на спостереження за тим, як зірка раптово гасне і зникає з небес. Колапс настільки повний, що не відбувається ніякого вибуху, нічого не вислизає, і в нічному небі не видно жодної яскравої наднової. Останнім часом астрономи дійсно спостерігали раптове зникнення яскраво сяючих зірок. Ми не можемо бути впевнені у зв'язку, але результати, отримані нами під час аналізу VFTS 243, принесли результати, ми набагато ближче до достовірного пояснення", - розповів вчений.

Відкриття виникло на основі спостереження подвійної зоряної системи під назвою VFTS 243 у невеликій за розміром сусідній галактиці - Велика Магелланова Хмара. Вона має велику зірку та чорну діру, яка має масу, що вдесятеро перевищує масу Сонця. У системі мали б міститись сліди того, як зірка чорної діри в минулому стала надновою, проте астрономи не знайшли відповідних доказів.

"Зазвичай події наднових у зоряних системах можна виміряти різними способами після того, як вони відбулися. Але незважаючи на те, що VFTS 243 містить зірку, яка колапсувала в чорну діру, слідів вибуху ніде не виявлено. VFTS 243 - це екстраординарна система. Орбіта системи майже не змінилася з моменту колапсу зірки в чорну діру", - зазначив він.

Також орбіта VFTS фактично кругла і аналіз свідчить, що під час колапсу не було жодних ознак великої асиметрії, що ще раз вказує на відсутність вибуху.

Відтак, чорна діра в системі VFTS 243 могла народитися без наднової.

Нагадаємо, раніше ми публікували казкові кадри Північного сяйва в Україні з різних регіонів.

  • Вас також може зацікавити:

На Землю впав супутник NASA? Нові дані про яскравий спалах у Києві

До Землі наближається ще одна комета: її видно буде неозброєним оком

В Україні помітили дивні знаки в небі: минулого року таке вже бачили в Києві, фото