RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​На межі нової балканської війни: Сербія висунула Заходу умови збереження миру

Сербія готова ввести свої війська на територію Косово, якщо міжнародні сили не зможуть забезпечити безпеку сербському населенню у частково визнаній республіці.

Про це заявив перший віце-прем'єр, міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич, передають "Известия".

За словами політика, албанська сторона навмисно влаштовує провокації в регіоні, щоб вигнати сербів із півночі Косово. Проте глава зовнішньополітичного відомства висловив сподівання, що ситуація не дійде до збройного конфлікту і Белграду не доведеться звертатися по допомогу до Москви.

За словами Дачича, "албанська сторона в Косово не бажає будь-якого договору і постійно провокує інциденти, щоб перешкоджати знаходженню компромісу".

"Їх (косоварів. - ред.) мета - залякування сербів, для того щоб вони залишали північ Косово. У складній ситуації ми про це попереджаємо міжнародне співтовариство, нагадуючи, що KFOR (СДК - "Сили для Косово", міжнародні сили під керівництвом НАТО, відповідальні за забезпечення стабільності в регіоні) зобов'язані захищати сербів. Ми також попереджаємо, щоб Сербію не примушували до рішень, здатних негативно відбитися на стабільності в регіоні", - заявив Дачич.

Сербський міністр підкреслив, що країна готова ввести війська на територію Косово в разі потреби.

"Якщо міжнародне співтовариство не відреагує так, як передбачено резолюцією ООН, якщо серби будуть піддаватися погромам, якщо будуть здійснюватися напади на них, тоді Белград змушений буде відреагувати і Сербія готова до цього. Однак я сподіваюся, що в цьому не буде необхідності. Ми вдячні Росії за підтримку, перш за все політичну, в питанні Косово і Метохії. При цьому, звичайно ж, я сподіваюся, що нам не доведеться звертатися за допомогою", - підкреслив він.

Косівська проблема - один із головних чинників нестабільності в балканському регіоні. Основна причина напружених відносин між албанським та сербським населенням пов'язана з недозволеним статусом Косово, який в 2008 році в односторонньому порядку за підтримки США і більшості їхніх союзників проголосило незалежність.

Як повідомляв раніше "Апостроф", в 2017 році депутати Сербської радикальної партії підготували вимогу до влади держави офіційно визнати окупований Російською Федерацією Крим невід'ємною частиною Росії.