RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

У справі про імпічмент Трампа заслухали екс-посла в Україні: що вона сказала

Колишній посол США в Україні Марі Йованович на слуханнях в Конгресі назвала причиною свого звільнення відмову збирати "компромат" на Джозефа Байдена.

Про це повідомляють американські ЗМІ.

За даними The Washington Post, в підготовленій заздалегідь промові для свідчень у рамках розслідування у справі імпічменту президента Дональда Трампа Йованович описує ситуацію, що склалася навколо її звільнення. Вона каже, що була терміново викликана з Києва "наступним літаком", після чого заступник Державного секретаря Джон Салліван оголосив їй, що президент втратив до неї довіру, а Держдеп знаходиться під великим тиском, щоб усунути її з посади ще з літа 2018 року.

Екс-посол також повідомила, що протягом декількох місяців піддавалася критиці з боку особистого адвоката Трампа Рудольфа Джуліані, який звинуватив її в прагненні захистити інтереси колишнього віце-президента Джо Байдена і його сина, який працював у раді директорів української енергетичної компанії Burisma.

"Я категорично заявляю, що я ніколи ні за себе, ні за інших, прямо або побічно, або будь-яким іншим способом не просила будь-який уряд чи урядовця в Україні (або в інших місцях) утримуватися від розслідування або переслідування фактичної корупції. Як пан Луценко, колишній генеральний прокурор України, недавно визнав, згадка про те, що я створила або поширила список "непереслідуваних", абсолютно фальшиве", - йдеться у промові Йованович.

Вона також відкинула домисли про свою нелояльність до Трампа, в якій її звинувачували.

"Я чула в ЗМІ твердження, що я нібито сказала команді посольства ігнорувати накази президента," оскільки йому оголосять імпічмент ". Це твердження хибне. Я ніколи такого не говорила своїм колегам в посольстві або комусь іншому", - стверджує Йованович.

Також вона додала, що ніколи не намагалася зашкодити виборчій кампанії Трампа, ніколи не зустрічалася з Хантером Байденом і не мала з ним ні прямої, ні непрямої розмови. У розмовах з колишнім віце-президентом Байденом, за її словами, ніколи не обговорювалося питання "Бурісми" або Хантера Байдена.

Як повідомляв "Апостроф", в Білому домі підтвердили призначення послом в Росії заступника держсекретаря США Джона Саллівана, який відзначився в скандалі з висилкою російських дипломатів.