RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

20 квітня

Всі новини

Вогненні торнадо і пекельний дим: українець, який живе в Австралії, детально розповів про пожежі

Українець і житель міста Сідней Сергій Будкін розповів про масштабні пожежі в Австралії.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Він зазначив, що про пожежі в місті нагадує смог, дивне жовте небо над головою, постійний запах гару й сажі, яка осіла на всіх горизонтальних поверхнях.

Також Будкін уточнив, що пожежі зачіпають не всіх австралійців, адже їхня країна досить велика.

"Тому те, що відбувається в одному кінці континенту, як правило, не має ніякого впливу на те, що відбувається на іншому кінці континенту... Австралія є однією з найбільш урбанізованих країн світу. Половина населення живе всього в трьох містах (Сідней, Мельбурн і Брісбен), а 90% населення живе в 20 населених пунктах (деякі з них називаються містами, але населений пункт в 50 тисяч жителів для мене є містом з великою натяжкою), які сукупно займають 0.22% всієї території країни. При цьому чи то 75, чи то 80% населення живуть не далі 50 кілометрів від берега океану. Тобто все те, що відбувається в ста або далі кілометрах від берега, знаходиться поза зоною життєдіяльності абсолютної більшості населення, яке дізнається про те, що відбувається в лісах, такожз ТВ-картинки, як і у вас в телевізорі", - написав він.

За його словами, в Австралії пожежі відбуваються щоліта. Зазвичай ліси починають горіти в кінці грудня і горять з більшою або меншою інтенсивністю приблизно до кінця літа-початку осені. Самі по собі пожежі є звичним явищем для всіх, від місцевих жителів до місцевої же флори і фауни. Для багатьох дерев пожежа є нормальною частиною біологічного циклу.

Він зазначив, що багато рослин вже підлаштувалися під своє середовище, тому не сильно страждають від вогню. Ліси швидко відновлюються, коли через три роки наслідків пожежі практично не видно.

"Разом з тим в цьому році сезон пожеж проходить значно важче, ніж зазвичай. По-перше, він почався в середині весни, місяця на два раніше норми - ліси загорілися ще в жовтні. По-друге, він проходить на тлі того, що серйозних пожеж навколо Сіднея не було вже років шість чи сім. Причиною тому - висока ефективність превентивної боротьби з пожежною небезпекою, а також те, що в 2012-2016 роки опадів було більше норми, в 2017 році - практично в нормі і тільки останні два роки штат новий Південний Уельс сильно недобирає опадів. В результаті в лісі накопичилася аномально висока кількість сухих гілок і листя, що призвело до збільшення площ і інтенсивності пожеж, що можна накласти на довгий період посухи. По-третє, сказати, що погодні умови в цьому році сприяють пожежам - це не сказати нічого", - написав Будкін.

Він підкреслив, що станом на сьогоднішній день в Австралії (в штатах Новий Південний Уельс, Вікторія і Квінсленд) вигорівша площа перевищила вже 9 млн гектарів. Це - територія, що дорівнює Київській, Житомирській, Рівненській та Волинській областях, разом узятих.

"Сама інтенсивна пожежа на кордоні Нового Південного Уельсу і Вікторії генерувала стовп диму заввишки більше двох кілометрів і була настільки сильною, що привела до утворення вогняного торнадо, воронки з полум'я і диму діаметром в півтори сотні метрів, яка розігнала повітря в своїй околиці до ураганних швидкосте . Один з пожежників загинув через те, що його джип знесло з дороги цим торнадо і кинуло на дерева на узбіччі з такою силою, що кабіну просто зім'яло", - висловився українець.

Також Будкін описав ситуацію в цілому для місцевих жителів.

"З точки зору городянина пожежі доставляють незручність тільки катастрофічно поганою якістю повітря. Як я вже писав, постійно пахне гаром, повітря - сизого кольору, через який ледве-ледве пробивається сонце, а попіл від пожеж засипає всі горизонтальні поверхні. Бігати по вулиці неможливо, займатися будь-якою фізкультурою - теж. В іншому ж будь-яких змін у повсякденному житті обивателя не відбуваються", - зазначив українець.

Як повідомляв "Апостроф", в Австралії продовжують бушувати найбільші в історії країни пожежі, внаслідок яких третина населення перебуває в зоні ризику.