RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Вчені відкрили унікальну істоту, яка бачить без очей: фото

Дослідники з Оксфордського університету (Велика Британія) відкрили нову морську тварину, яка здатна бачити, не володіючи при цьому очима.

Про це повідомляє Reuters.

Такий феномен раніше помічали у одного з видів морських їжаків. Нова тварина, так звана червона крихка зірка (Ophiocoma wendtii) стала вже другим відомим науці видом, який може візуально стежити за навколишнім середовищем без очей.

Червона крихка зірка - родич морської зірки та морського огірка, мешкає в коралових рифах Карибського моря і Мексиканської затоки. Вона володіє екстраокулярних зором. Так називається здатність бачити навколишній світ завдяки чутливим до світла клітинам: фоторецепторам, які покривають тіло, і пігментним клітинам, які називаються хроматофорами.

За словами Лорен Самнер-Руні, наукового співробітника Музею природної історії Оксфордського університету і керівника дослідження, це відкриття розширює уявлення про можливості зору у тваринному світі. (Результати наукової роботи були опубліковані в журналі Current Biology).

Червона крихка зірка досягає 35 см в довжину. Вона мешкає в досить складному середовищі, де існує велика небезпека нападу хижих морських тварин. У денний час Ophiocoma wendtii ховається в безпечному місці. А вночі виходить зі своєї схованки, щоб поїдати детрит (мертву органічну речовину).

У денний час фоторецептори червоної крихкої зірки оточені хроматофорами, які звужують поле детектуємого світла. При цьому кожен фоторецептор стає подібним до пікселя комп'ютерного зображення, який в поєднанні з іншими пікселями утворює ціле зображення. Вночі зорова система не працює.

Як раніше повідомляв "Апостроф", вчені прогнозують, що на Землі через глобальну зміну клімату виникнуть гігантські зони смерті - непридатні для життя ділянки океану.