RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Росію запідозрили у фальсифікації результатів випробувань вакцини проти коронавірусу

Учені з кількох країн висловила підозру в маніпуляції даними щодо російської вакцини "Супутник V",

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на німецьке видання Handelsblatt.

Відкритий лист, який було підписано 19 вченими, що працюють в провідних університетах Італії, Франції, Німеччини, США і Японії, опублікував італійський сайт Cattivi Scienziati, який спеціалізується на викритті псевдонаукових досліджень

За словами вчених, в російських даних є ціла низка непояснених і очевидних повторів. Зокрема, Росія тестувала 6 різних версій вакцини на 76 пацієнтах, і, хоча тестувалися абсолютно різні речі, цифри в результатах були однакові.

"Дуже малоймовірно спостерігати таке велике число дублюючих даних. Це все одно, що кинути кості та кілька разів отримали одну і ту ж комбінацію чисел - це дуже малоймовірно", - сказав з цього приводу професор Енріко Буччи з американського Університету Темпл, який очолює групу вчених .

Як стверджує професор патології і імунології в Університеті Модени Андреа Коссаріцца, такі однакові числа - це "дуже дивне" явище в експериментах на різних групах людей.

"В опублікованих результатах досліджень інших вакцин, які в даний момент проходять випробування, не спостерігається такого дублювання", - зазначив він.

Дослідники також розкритикували російських авторів дослідження за те, що вони не опублікували повні вихідні дані про випробування "Супутника V" на першій і другій фазах.

Як повідомляв "Апостроф", раніше учені з університету Джона Хопкінса поставили під сумнів ефективність розроблених російськими і китайськими фахівцями вакцин від коронавірусу.