RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Ми майже не контролюємо Азовське море: в Україні розкрили сумні подробиці

У зв'язку з агресивними діями Росії в даний час Україна контролює невеликі ділянки в акваторіях портів Азовського моря .

Про це заявив директор Українського інституту морського права і безпеки Богдан Устименко, передає "Радіо Свобода".

"Україна практично не контролює Азовське море. Ми оперуємо лише у невеликих ділянках, які є, по суті, акваторіями портів Бердянськ і Маріуполь. Держгідрографія уже кілька років не робить гідрографічних зйомок далеко від берега Азовського моря. Робляться заміри та здійснюється дослідницька діяльність в акваторіях портів, не далі того", - сказав він.

Експерт підкреслив, що анонсоване Росією перекриття Керченської протоки прямо заборонено міжнародним морським правом.

"Російська Федерація не має права господарювати в нашому територіальному морі, оскільки за Конвенцією ООН з морського права територіальне море держави є його суверенною територією. Росія робить це з метою легалізації захопленого в України морського простору і в цілях тестування світу на те, як він буде на це реагувати", - додав Устименко.

Він підкреслив, що Україна не повинна зараз обмежитися тільки судовим процесом, оскільки в міжнародному морському праві є чимало інструментів, які українська влада за сім років майже не використовувала.

Нагадаємо, Росія оголосила про закриття з 24 квітня по 31 жовтня частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів і державних суден інших країн під приводом військових навчань.

Читайте також матеріал "Апострофа" - Напівзаходи проти Путіна: чому Захід не готовий "вписатися" за Київ по повній.