RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Найцікавіші в світі міста-привиди: фото і їхня історія

Крім Чорнобильської зони і Аляски, які, немов магнітом, притягують туристів своєю загадковістю, непередбачуваністю і якоїсь містикою, в світі також є місця, які точно сподобаються екстремалам.

Куди податися і де отримати неймовірні емоції, пишуть "Новости" .

Це - міста-примари. По ряду певних причин звідти виїхали люди, але там не закінчилася життя.

Крако, Італія

Сотні років тому тут був справжній мегаполіс (на ті часи). Університет, своя "мерія", ринки, стрімко зростаюче поселення. Населення з усіх околиць з'їжджалися сюди в пошуках кращого життя. Але в якийсь момент щось пішло не так і на початку 17-го століття греки, які заснували місто і жили там, почали масово залишати поселення.

Першою причиною стала чума, яка "атакувала" поселення. Крім того, істотно змінився клімат, в результаті чого займатися сільськогосподарською діяльністю стало практично неможливо.

Ну, а глобальне переселення відбулося в 1892-1922 роках. У цей період більшість жителів поселення змушені були емігрувати в Північну Америку в зв'язку з тим, що виробництва в місті не було, а земля не давала очікуваних урожаїв (відповідно, і грошей)

Остаточну крапку в "життя" Краків поставив 1963 рік, коли на населений пункт обрушився зсув і всіх жителів евакуювали. В даний момент місто абсолютно покинутий. Однак він постійно привертає туристів і творчих людей. Зокрема, в цьому місці знімали кадри фільмів "Квант милосердя" і "Пристрасті Христові".

Боді, Каліфорнія, США

Дане поселення стало повноцінним містом на початку 19-го століття, коли в цій місцевості виявили поклади золота. Тоді на копальні почали прибувати цілі родини, які будували будинки, облаштовували побут і розвивали всю необхідну інфраструктуру.

У пік свого розквіту, місто нараховувало до 10 тисяч населення.

Однак уже на початку 20-го століття, коли золото закінчилося, місто почало занепадати. Відповідно, почали виїжджати люди, і з часом Боді став містом-примарою.

В даний момент місто є туристичним об'єктом.

Прип'ять, Україна

Місто - символ однієї з найстрашніших катастроф 20-го століття. Прип'ять заснували в 1970 році. За задумом влади колишнього СРСР, населений пункт створювався як дев'ятого атомного міста Союзу - в основному, місцеві жителі працювали на Чорнобильській атомній електростанції.

Станом на 27 квітня 1986 року населення Прип'яті складало майже 50 тисяч осіб.

Після Чорнобильської катастрофи 26 квітня 1986 років людей масово евакуювали, а місто на багато років виявився "під забороною".

Буквально 10-12 років тому Прип'ять відкрили для туристів - рівень радіації знизився, але місто так і залишився "привидом".

Орадур-сюр-Глан, Франція

На заході Франції розташовується покинута село Орадур-сюр-Глан (район Нувель-Аквітанія).

Це поселення було зруйновано нацистами 10 червня 1944 року. Тоді вбили практично всіх жителів села, включаючи жінок і дітей - всього 642 людини.

В той день нацисти змусили всіх жителів покинути свої будинки.

Чоловіків зігнали в сараї, де розстрілювали, а потім підпалювали. Жінок і дітей зігнали в будівлю церкви - там їх спіткала так ж доля.

Вижити вдалося лише тридцяти людям.

Після війни згідно з указом тодішнього президента Франції Шарля де Голля, на місці села побудували меморіал пам'яті, а поруч з'явилося село з такою ж назвою - Орадур-сюр-Глан.

Квартал Вароша, місто Фамагуста, Кіпр

Квартал Вароша знаходиться в місті Фамагуста, який розташований на Кіпрі. Ще на початку 70-х років минулого століття місто було туристичною Меккою.

Серед почесних гостей міста були Елізабет Тейлор, Річард Бертон і Бріджит Бардо.

Але вже в 1974 році все змінилося - після того, як територія відійшла під контроль Туреччини, жителі Вароші бігли. Окупована і кинута територія досі перебуває під контролем Збройних сил Туреччини, а в'їзд в нього заборонений.

Як розповідав "Апостроф", в Києві є унікальні та маловідомі місця, про які знає навіть не кожен місцевий житель.