RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

ВСУ громлять окупантів на Київщині та Чернігівщині, запеклі бої на сході: хроніка війни 31 березня

Війна України проти російських нацистських військ триває вже 36-й день і за цей час окупанти зазнають величезних втрат, але продовжують свою безглузду операцію.

Увечері 30 березня ворог здійснив обстріл Дніпра та області, а у Києві всю ніч було чути вибухи. Вже традиційно ранок розпочався з обстрілів у Луганській області, де тривають запеклі бої.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 30 березня

_____________________________________________________

00:32. зведення Генштабу за 31 березня

- на Волинському напрямку без змін;

- на Поліському напрямку ворог здійснює перегрупування військ. Вивів на територію республіки білорусь до 5-ти БТГр. Після відновлення боєздатності виведених підрозділів очікується їх переміщення на інші напрямки;

- на Сіверському напрямку окупанти здійснюють відведення частини військ під прикриттям окремих підрозділів зі складу 1-ї танкової армії;

- на Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, здійснює артилерійські обстріли з метою знищення інфраструктури та житлових кварталів міста. У районі на південь від Ізюму ворог намагається зломити спротив Українських захисників, витіснити підрозділи Сил оборони із займаних позицій та продовжити наступ у напрямку на Слов’янськ. Успіху не має.

- на Донецькому напрямку противник активних наступальних дій не проводив. Ворог зосередився на продовженні штурму Маріуполя. Здійснив нарощування угруповання 58-ї загальновійськової армії за рахунок введення до його складу БТГр, що була створена з переміщених з 7-ї військової бази (Абхазія) військовослужбовців;

- на Південнобузькому напрямку противник намагався здійснити наступальні дії у напрямку населеного пункту Олександрівка Миколаївської області.

- угруповання Сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках;

- продовжується вогневе ураження противника, який розосереджений в районі населених пунктів Ізюм, Кам’янка, Тихоцьке, з метою недопущення його подальшого просування в напрямках населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове;

- відбито спроби обходу противником позицій наших військ в районах населених пунктів Попасна та Новотошківське. Також відбито наступ противника в районі населеного пункту Мар’їнка.

23:59. Володимир Зеленський позбавив звання двох зрадників із СБУ. Звання генерала втратили екс-начальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов та екс-начальник Управління СБУ у Херсонській області Сергій Криворучко.

22:26. білоруси пишуть, що з аеродрому у Барановичах вилетіли винищувачі.

22:20. за сьогодні на Харківщині українській армії вдалося знищити 4 літаки — 1 винищувач і 3 бомбардувальника. Про це повідомив голова області Олег Синєгубов.

21:35. станом на 31 березня у Маріуполі залишається ще близько 100 тисяч жителів - це переважно жінки, діти, люди похилого віку та люди з інвалідністю. Про це повідомила Ірина Верещук. Вона додала, що близько 45 тисяч українців окупанти незаконно вивезли у Донецьк та Росію.

21:30. російський полонений солдат у Романівці біля знищеної окупантами "Фори"

21:17. президент США Джо Байден заявив, що ситуація на ринку нафти буде внормована. Ключові тези виступу:

— проблема з цінами на бензин у США сталася через пандемію та ситуацію в Україні;

— США збільшать постачання нафти;

— США щодня вивільнять із стратегічних резервів 1 мільйон барелів протягом півроку. Це дасть час компаніям збільшити видобуток нафти.

21:01. місто Ірпінь було зеленим, молодіжним, дуже охайним передмістям Києва, поки туди не прийшов "рускій мір". Зараз місто під контролем ЗСУ. Повертатися туди поки не можна, в кращому випадку - через місяць.

20:20. найближчим часом Україна отримає від Заходу більше летального озброєння для протистояння російській агресії, зокрема артилерію більшої дальності і більше зенітних ракет. Про це повідомив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес.

20:14. увага! Генштаб попереджає мирних жителів. Не лізти у залишену російськими окупантами військову техніку. Окупанти все частіше вдаються до її мінування. Крім того, почастішали випадки використання противником мін-пасток у залишеній техніці.

20:05. російські окупанти збираються зосередити авіаудари по Києву, Чернігову, Ізюму та містах Донбасу. Таку інформацію наводить високопосадовець Міноборони США.

19:59. у Генштабі також зазначили, що фіксується перекидання до білоруського міста Гомель найманців з країн близького сходу.

19:53. Генштаб повідомляє, що на сході російські окупаційні війська намагаються створити нове угруповання на Слобожанському напрямку з метою встановлення контролю над частинами територій Харківської, Луганської та Донецької областей, включаючи блокаду міст Слов’янськ та Краматорськ. Також нацисти продовжують атакувати місто Попасна, імовірно, з метою відволікання уваги військового керівництва України від спроб встановлення контролю над Ізюмом та Маріуполем.

19:48. а це деталі з Прип'яті, де розташована Чорнобильська АЕС. Окупанти склали і підписали "Акт приёма и передачи охраны Чернобыльской атомной электростанции", в якому засвідчено, що "Претензий со стороны администрации охраняемого объекта в отношении войск национальной гвардии российской федерации не имеется". Виявляється, понад п'ять тижнів окупанти станцію "охороняли", та ще й так добре, що жодних дорікань. Хоч бери та дякуй.

19:14. українські рятувальники отримали від британських колег парк пожежно-рятувальної техніки. Це 17 пожежно-рятувальних автомобілів та колінчатий підіймач. Техніка укомплектована спеціальним обладнанням та повністю готова до експлуатації.

19:11. колона з 5 автобусів потрапила під прицільний вогонь ворога на Чернігівщині, коли намагалася приїхати в оточене місто, аби евакуювати людей. Внаслідок обстрілу одна людина загинула, чотири отримали поранення. Про це розповіла обмудсмен Людмила Денісова.

18:49. наслідки "русского освобождения" у деблокованих та звільнених ЗСУ селах і трасах на Чернігівщині. Орки рострілювали автівки з мирними жителями

18:48. окупанти остаточно йдуть з ЧАЕС. Подробиці згодом

18:28. Буча, Ворзель та Гостомель досі перебувають під контролем окупантів, але ці міста фактично перебувають в оточенні військ ЗСУ

18:25. найближчим часом може бути відновлено рух по трасі Київ-Житомир. Про це повідомив голова Київської ОВА Олександр Павлюк.

"Ми проводимо успішні контрнаступальні дії, дуже багато населених пунктів звільнено. Але розмовляти про це можна буде тільки тоді, коли ми повністю зачистимо, створимо умови, що не будуть хоча б вести вогонь мінометні підрозділи. І тоді проведемо всі процедури по зачистці й розмінуванню, і люди зможуть зайти в свої населені пункти", - сказав Павлюк в ефірі телемарафону.

18:12. санкції по російськи - рф запровадила заборону на в'їзд вищому керівництву ЄС

18:08. ЗСУ звільнили селище Димер на Київщині, яке з перших днів війни перебувало в окупації. Далі - шлях на Іванків.

18:04. у херсонських пабліках пишуть, що чути вибухи за містом

17:43. звернення заступника командира "Азову" щодо ситуації в Маріуполі

17:36. окупанти відходять і найближчими днями з Київської області "будуть дуже добрі новини". Про це на брифінгу у Києві повідомив заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Олександр Грузевич. За його словами, вже зараз є успіх у багатьох напрямках.

17:23. ворог відводить від Києва майже 700 одиниць техніки. Такі дані зафіксували у ЗСУ. Ворожа техніка відійшла в сторону Іванкова і далі у напрямку білоруського кордону. Натомість ворог ще тримає великі сили на Київщині. Тривають запеклі бої.

16:57. запеклі бої тривають у Бучі. ЗСУ вичавлюють орків з міста.

16:34. деталі вибуху у Києві - очевидці повідомляють про сильний дим над одним із районів міста.

16:32. а це вже перша реакція європейських лідерів на вимогу путлера платити за газ у рублях. Париж і Берлін не приймуть умови рф про оплату постачання газу в рублях. Про це заявив глава Мінфіну Франції.

16:23. потужне бомбардування Харкова. Щодо Києва - то подробиць наразі немає

16:21. обкладинка британського видання The Guardian про Маріуполь. Якісь коментарі тут зайві

16:14. а диктатор путлер наголосив, що ті, хто не платитиме за газ окупантів рублями, залишаться без газу з 1 квітня.

16:11. вибухи лунають у Харкові

16:05. станом на 31 березня окупанти тримають у полоні 24 посадові особи, серед яких міські та селищні голови, їхні заступники та інші представники державних установ.

16:03. потужний вибух у Києві

16:01. НАТО постачатиме Україні стільки зброї - скільки буде потрібно. На цьому наголосив генсек Альянсу Єнс Столтенберг. Нам би ще трохи авіації.

15:57. на одній з ділянок українського кордону прикордонники виявили ворожу піхоту, яка приховано просувалася в напрямку позиції бійців ЗСУ. Військовослужбовці Держприкордонслужби гостинно пригостили загарбників вогнем з автоматичних гранатометів і кулеметів. Після цього ворог заліг – навічно.

15:48. голова уряду Денис Шмигаль розповів про поточну ситуацію з економікою країни. Ключові тези:

▪️ понад 120 тисяч підприємців подали заявку для переходу на нову систему оподаткування 2% з обороту;

▪️ вже майже 1,5 тисячі виробничих підприємств подали заявки на релокацію. Декілька сотень вже переїхали або прямо зараз переїжджають з районів бойових дій для того, щоб продовжити роботу;

▪️ у 20 областях України вже розпочалася посівна. Її можна буде провести на 6 мільйонах гектарів - це 80% від тієї площі, яку засіяли минулоріч;

▪️ держава закуповує 10 млн продуктових наборів для українців, які знаходяться у прифронтових містах, аби потім безкоштовно роздавати їх людям. "Укрзалізниця" та "Укрпошта" разом з ВЦА вже доставляють і роздають всі ці набори людям;

▪️ тривають перемовини з МАГАТЕ, аби її представники перебували на українських атомних станціях;

▪️ Норвегія, Франція та США виділяють кошти на фінансову підтримку України, а Рада міністрів Польщі ухвалила рішення про блокування імпорту вугілля з росії на національному рівні.

15:38. білоруські змі пишуть, що окупант перекидає авіацію з Білорусі на територію росії. По обіді з військового аеродрому в Барановичах пішли на зліт від 7 до 20 винищувачів рф. Щонайменше 6 з них прибули на військовий аеродром Шайківка. у калузькій області рф.

15:26. на Київщині ситуація досить складна. Ворог не поспішає виходити з області, як це анонсував. Навпаки, у багатьох ОТГ тривають запеклі бої, ЗСУ проводять контратаки

15:23. в Одесі патрульні поліцейські забирають транспорт у п'яних водіїв. При виявленні фактів керування транспортом у стані сп'яніння одеські патрульні складають на водія адміністративні матеріали, усувають його від керування та вилучають транспорт. Надалі такі автомобілі поліцейські передають військовослужбовцям.

15:10. столична влада повідомила, що у Києві створено військову комендатуру, яка стежитиме за дотриманням обмежень військового стану. До повноважень комендатури входить регулювання комендантської години, забезпечення режиму світломаскування, організація пропускного режиму та інформування людей.

14:59. путлер, воюють лише професіонали? Ага. У Києві відбувся брифінг полонених орків, жителів ОРДЛО, студентів донецьких вузів.

14:56. диктатор путлер у розмові з італійським прем'єром Маріо Драгі заявив, що умови для припинення вогню в Україні "поки не створені". Мало йому ще перебитих орків? Додамо.

14:49. незважаючи на те, що у США і Великій Британії чітко заявили, що Україна не зможе мати таких гарантій, про які просить наша сторона на перемовинах з росією, у Офісі президента це наче не чують. Ба більше, росія продовжує бути гарантом. Далі пряма мова заступника голови ОП Кирила Тимошенка: "Присутність рф у переліку країн-гарантів є обов'язковою, адже саме з нею йде війна".

14:37. після виступу Зеленського у австралійському парламенті керівництво країни ухвалило рішення відмовитись від російських нафти і газу. Це стало ще одним аргументом на користь нафтового ембарго. Окрім того, уряд Австралії запроваджує мито 35% на всі товари з рф.

14:29. колаборантка та екс-прокурорка Криму "няш-мяш" наталія поклонська заявила, що Україна — це не росія. Невже замироточило по-новому? Вона також додала, що за вісім років тут багато що змінилося та "вже сформувалося щось своє". А багато років життя в Україні була сліпа?

13:56 Економіка України різко зросте наступного року, якщо війна з Росією закінчиться у найближчі два місяці. Такий прогноз дає Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), пише Reuters у четвер, 31 березня.

У банку вважають, що війна призведе до найбільшого за 25 років економічного спаду обох країн. Але економіка України різко відновиться у 2023 році, за умови швидкого завершення війни.

13:31 ЗСУ захопили один із елементів найновішого російського комплексу ППО

Командно-штабна машина, яку видобули бійці під Харковом, стане джерелом розвідданих про влаштування радара, системи розпізнавання "свій-чужий" та низку інших систем.

13:09 На Дніпропетровщині завдано ракетного удару по військовій частині. Про це повідомив губернатор Валентин Резніченко.

За його даними, двоє людей загинули, п'ятеро - поранені. Знищено адмінбудівлю та склад із пальним.

12:55 "Летить понад 800 км/год, може міняти траєкторію". Кафіри готуються обстріляти Одесу та інші міста ракетами "Калібр", — Одеська ОВА

12:37 Карта повітряних тривог на цю хвилину

12:20 На Херсонщині в Голій Пристані на мирний мітинг вийшли жителі громади.

Люди вимагають, щоби російські військові повернули міського голову Олександра Бабича та інших викрадених ними місцевих жителів.

Мітинг влаштували на площі біля будівлі міської ради. На ньому виступили представники міськради, активісти, мешканці Голої Пристані.

"Свободу меру!", "Свободу полоненим!", "Гола Пристань – це Україна!", "Херсонщина – це Україна!" - скандували присутні на мітингу. Вони закликали односельців не боятися і рішуче говорити "ні" ворогові.

Наприкінці мітингу разом заспівали гімн України та гімн Голої Пристані.

12:07 У Росії навесні призовуть до армії 134,5 тис. людей

Призов триватиме з 1 квітня до 15 червня.

У РФ стверджують, що «це щорічна процедура» і вона нібито не пов'язана з війною проти України.

11:44 Японія знову назвала Південні Курили незаконно окупованими росією - агентство Kyodo

Японія поверне формулювання про окупацію Курильських островів росією до «Синьої книги дипломатії» — дипломатичного довідника, що видається з 1957 року.

11:20 У нардепа Ольги Стефанішин загинув чоловік під Черніговом.

11:15 Недорозвинені орки у Маріуполі самі фіксують свої військові злочини. На відео російський танк стріляє у житлові будинки.

11:10 Куліба та Лавров можуть зустрітися в Туреччині за тиждень-два.

Турецький міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу заявив, що нова зустріч глав МЗС України та Росії може пройти за тиждень-два.

"Вчора ми надіслали повідомлення міністрам закордонних справ Росії Сергію Лаврову та міністру закордонних справ України Дмитру Кулебе... Сказали, що може бути зустріч через тиждень-два", - зазначив він.

10:52 На київському напрямку артилерійські підрозділи Національної гвардії знищили

  • дві самохідні артилерійські установки
  • ракетні системи залпового вогню
  • кілька десятків бронетанкової та автомобільної техніки ворога.

10:31 «Укрзалізниця» тимчасово змінює маршрут курсування низки поїздів харківського напрямку в обхід Києва. Таким чином, за маршрутом через Бурти курсуватимуть потяги:

– 129/130 Кременчук – Івано-Франківськ (із зупинками у Полтаві, ст. ім. Т. Шевченка);

– 15/16 Харків – Івано-Франківськ (із зупинками у Полтаві, Кременчуці, ст. ім. Т. Шевченка);

–149/150 Полтава – Чернівці (з зупинками у Полтаві, ст. ім. Т. Шевченка);

–17/18 Харків – Львів (із зупинками у Полтаві, Кременчуці, ст. ім. Т. Шевченка).

Зміни набирають чинності 1 квітня.

10:00 Розвідка Великобританії прогнозує найближчими днями запеклі бої на околицях Києва, незважаючи на виведення армією РФ обмеженої кількості підрозділів.

Крім цього зазначається, що продовжуються артилерійські та ракетні удари по Чернігову, та бої у Маріуполі, центр якого утримують українські війська.

9:46 До позитивних новин. З початку війни у Києві народилося 987 дітей. Дані наводить московська мерія.

Серед новонароджених 534 хлопчики, 453 дівчинки, 25 двійнят.

9:36 Втрати російських окупантів в Україні станом на ранок 31 березня!

9:26 31 березня відкривається гуманітарний коридор із Маріуполя з транзитом через Бердянськ.

Відправляють 45 автобусів для евакуації.

Також працюватимуть гуманітарні коридори евакуації та доставки вантажів за такими напрямками:

  • Мелітополь – Запоріжжя
  • Енергодар – Запоріжжя

9:09 Як повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук, ЗСУ встановили контроль над селами Орлово, Заградівка, Кочубеївка Херсонської області за 50 км від Кривого Рогу.

Таким чином, Українські військові відганяють російських окупантів подалі від Дніпропетровської області.

9:06 З 1 квітня у Києві частково дозволять продаж алкоголю, повідомляє міська адміністрація.

Купити алкоголь можна буде з 11:00 до 16:00 у магазинах та установах сфери обслуговування. Заборона на продаж алкоголю діяла у місті місяць, з 1 березня.

8:33 і-бі-сі з посиланням на розвідку США: оточення Путіна не повідомляє йому точну та повну інформацію про те, що відбувається.

«Ми вважаємо, що його радники дезінформують про те, як неефективно діють російські військові та наскільки російська економіка скалічена санкціями, а все тому, що його старші радники надто бояться сказати йому правду»

8:20 Цілу ніч тривали роботи з розбору завалів будівлі облдержадміністрації в Миколаєві, зруйнованої внаслідок влучення ворожої ракети.

Станом на 07:00 31 березня загинуло 16 людей (рятувальниками деблоковано з-під завалів 15 тіл загиблих, 1 особа померла в реанімації)

7:58 ООН повідомляє, що їм вдалося отримати докази застосування росією забороненого виду озброєння у населених пунктах не менше 24 разів

7:35 Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай опублікував фотографії наслідків обстрілу нафтобази у Лисичанську

7:19 Оперативна інформація станом на 06:00 31 березня з російського вторгнення

  • РФ розглядає питання формування на тимчасово зайнятих територіях окупаційних органів влади.
  • У підрозділах 60-ї окремої мотострілецької бригади 5-ї загальновійськової армії Східного військового округу Росії у зв'язку з невиконанням наказу про ведення бойових дій з посад усунуто два командири взводів.
  • У з'єднаннях та частинах Балтійського флоту, зокрема 79-ї окремої мотострілецької бригади 11-го армійського корпусу, відзначаються численні випадки відмови у подальшому проходженні служби.
  • У Білорусі зафіксовано рух військової техніки Росії.
  • На окремих напрямках ЗСУ здійснюють успішні контратаки.
  • Об'єднані сили на Донецькому та Луганському напрямках за добу відбили 5 ворожих атак. Воїни знищили 10 танків, 18 одиниць броньованої та 13 одиниць автомобільної техніки, 15 артсистем.
  • Повітряні сили за попередню добу вразили 7 повітряних цілей - 4 літаки, БПЛА та 2 крилаті ракети