RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Нас чекає революційне відкриття: науковці заінтригували заявою про Чумацький шлях, відео

Європейська південна обсерваторія (ESO) анонсувала нове відкриття нашої галактиці в рамках проєкту Event Horizon Telescope (EHT). Імовірно, це стосується першого зображення чорної діри у центрі Чумацького Шляху.

Про це пише ScienceAlert.

Про нове відкриття астрономи повідомлять за два тижні - 12 травня . Це транслюватиметься на YouTube. Проєкт EHT допоміг дослідникам у 2019 році отримати перше в історії людства зображення чорної діри. Тому видання припускає, що нове відкриття пов'язане з отриманням першого зображення чорної діри Стрілець A* у центрі Чумацького Шляху, який вивчають астрономи вже довгий час. До того ж ESO уточнили, що відкриття буде революційним.

"Подібне формулювання вчені вже використали перед тим, як оголосити про те, що їм вдалося отримати перше в історії пряме зображення чорної діри в центрі галактики М 87 у 2019 році", - йдеться у повідомленні.

Якщо припущення ScienceAlert виявляться вірними, це буде одне з найважливіших досягнень в астрономії, тому що відобразити цю чорну дірку дуже складно. Вони невидимі через те, що поглинають електромагнітне випромінювання. І тому все, що видно, так це лише контур чорної діри. Водночас та, що знаходиться в центрі нашої галактики – закрита пилом та газом, що додатково сильно випромінює під час поглинання речовини дірою.

Видання також припустило, що фотографія чорної діри нагадуватиме "пончик", що світиться, - акреційний диск діри. Варто додати, що Стрілець A* знаходиться приблизно в 27 тисяч світлових років від нас і важить як 4,3 млн мас Сонця.

Фото: Mark Garlick/Science Photo Library/Getty Images

Нагадаємо, австралійські науковці знайшли в Чумацькому шляху "дивний об'єкт, що крутиться", що випромінює енергію в радіодіапазоні з рівномірною періодичністю. Вони стверджують, що у Всесвіті таких явищ ще не спостерігали. Свою знахідку науковці називають моторошною.