RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Не буде "білих лебедів" - лише чорні: програмна заява Бореля про наслідки війни

Система безпеки й заможності Європейського Союзу зруйнована через повномасштабне вторгнення РФ в Україну, оскільки вона ґрунтувалася на Росії та Китаї. Унаслідок цього Євросоюз повинен надалі розраховувати на власні споможності, не сприраючись на партнера США.

Про це заявив верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель10 жовтня на щорічній конференції послів ЄС.

За його словами, з початку повномасштабної російсько-української війни світ опинився у повній невизначеності, де панують так звані "чорні лебеді", тобто непердбачувані чинники.

Читайте також: Нова перемога дипломатії: в ЄС зробили важливу заяву щодо росіян

"Але невизначеність стала правилом. Події, про які гадалося, що вони ніколи не відбудуться, стаються одна за одною. Такими темпами чорні лебеді стануть більшістю. Не буде білих лебедів, усі будуть чорними – бо одна за одною трапились речі, ймовірність яких була дуже низькою, але ж вони трапились і справили сильний вплив. Європейці зіткнулися з ситуацією, в якій ми страждаємо від наслідків процесу, що тривав роками, в якому ми відділили джерела нашого багатства від джерел нашої безпеки", - сказав Боррель.

Багатство ЄС базувалося на Китаї й Росії, тобто ринку та енергії. Тепер ситуація змінилася: європейці мусять знайти власні джерела енергії всередині Євросоюзу, щоб більше не потрапляти в залежність від інших держав.

"Люди досі не усвідомили цього, але те, що Росія та Китай більше не будуть тим, чим вони були для нашого економічного розвитку, це призведе до сильної реструктуризації економіки. Доступ до Китаю стає дедалі важчим. Адаптація буде важкою, це створить політичні проблеми", - додав представник ЄС.

Водночас ЄС делегував свою безпеку США, співпраця з якими останнім часом продуктивна й ефективна, однак наразі невідомо, що відбуватиметься далі. У зв'язку з цим Європейський Союз має брати відповідальність на себе, оскільки "Ви – Сполучені Штати – дбаєте про нашу безпеку. Ви – Китай і Росія – заклали основу нашого процвітання". Це світ, якого вже не існує".

Також глава європейської дипломатії зазначив, що ЄС не прогнозував повномасштабне вторгнення Росії в Україну, попри всі попередження від Сполучених Штатів.

"Ми також не передбачили здатність Путіна чинити ескалацію щодо масової мобілізації та відкритих ядерних погроз. Припускаю, що всі ви читали останню промову Путіна, коли він оголосив анексію. Це обов’язково. Кожен європейський громадянин має прочитати цю промову – і ви зокрема. Ви повинні пояснити світові, що це означає. Що означає цей підхід проти Заходу і які справжні причини цієї війни", – наголосив Боррель, звертаючись до послів Євросоюзу в різних країнах.

При цьому Жозеп Боррель визнав, що ЄС не тільки не передбачав повномасштабну війну чи подальну ескалацію, а ще й не завбачив поглиблення конкуренції між США та Китаєм, глибоку світову продовольчу й енергетичну кризи. І разом з цим він закликав дивитися на кризу не тільки з точки зору великої війни РФ проти України, а також і на ситуацію на в Сахелі, в Африці, де значний вплив має Росія, в Афганістані, навколо Тайваню тощо.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Євросоюз ухвалив восьмий пакет санкцій проти Росії.