RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

Всі новини

Золото з руїн: археологи показали розкішні сережки-рисі, знайдені в Туреччині

У Туреччині біля руїн середньовічного мегаполісу Ані арехологи знайшли золоті сережки у формі рисі з вигравіруваними мотивами зірки, краплі та півмісяця. Зараз вони зберігаються в Музеї археології та етнографії Карса.

Про це повідомили в Arkeonews.

Безцінні артефакти вразили археологів вишуканими гравюрами. Їх виявили в унікальному місці: на перетині кордонів різних країн і на історичному маршруті Шовкового шляху.

Читайте також: В Ізраїлі розшифрували напис про біблійних царів: деталі експедиції

У руїнах Ані та навколо них є багато історичних нерухомих об’єктів культурної спадщини, таких як археологічні пам’ятки Кешевенк і Магазберк.

Фото: Anadolu Agency (AA)

Явуз Четін, директор Музею археології та етнографії Карса, розповів, що люди отримували користь від тварин протягом всієї історії та приписували їм фізичне або характерне значення.

"Рись із сімейства котячих – одна з таких тварин. Люди були під впливом лютості та сили цієї тварини та використовували її в мистецьких елементах. Існування рисі також відомо в нашому Карському регіоні. Кілька сережок у формі рисі в нашому музеї були знайдені в селі Субатан, приблизно за 16 кілометрів на північ від Ані, і привезені до нас у 1994 році", - додав Четін.

Фото: Anadolu Agency (AA)

Сережки у формі рисі демонструють велику художню елегантність. Вони стануть особливим експонатом виставки у 2023 році.

Фото: Anadolu Agency (AA)

Стародавній мегаполіс Ані був заснований понад 1600 років тому й розташовувався на кількох торгових шляхах, а потім поступово зростав і перетворитися на місто-мур із понад 100 000 жителів до 11 століття. Ані зазнав різкого занепаду до 1300-х років, і був повністю покинутий до 1700-х років.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що археологи знайшли в Британії стародавнє намисто та інші цінні артефакти.