RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Експерти розповіли, навіщо Байдену потрібний був закон про ленд-ліз для України

Сполучені Штати завбачливо схвалили ленд-ліз для України, але зараз використовують усі інші можливості підтримки нашої країни, щоб уникнути "побічних ефектів".

Про це "Апострофу" розповіли директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик та експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв.

У бюджеті США затвердили рекордну допомогу для України на 2023 рік у розмірі понад 44 млрд доларів. Це важливий крок, оскільки така велика сума не влаштовувала частину Конгресу, але її все ж виділили, тому наступні баталії у зв'язку з новими пакетами допомоги будуть не скоро, а опоненти України не такі вже й численні. Разом з цим Київ має ленд-ліз "на чорний день".

Читайте також: Мільярди для України: стало відомо, як розподілять виділені США гроші

До того, що підтримка України - це стратегічний курс адміністрації президента США і нинішнього Конгресу, додається ще й те, що кризові ситуації в цілому не можуть вплинути на співпрацю Києва і Вашингтона, оскільки останній становив низку технічних запобіжників. Це повинно вберегти від так званих "побічних ефектів".

"По-перше, уже ухвалено федеральний бюджет із більш як 44 млрд доларів для допомоги Україні та союзникам. По-друге, відповідні бюджети закладені в оборонний бюджет США. А найголовніше - і це пункт номер три - ми маємо закон про ленд-ліз. Він планувався як запасний механізм якраз на випадок таких ситуацій. Якщо раптом Конгрес не зможе адекватно працювати та ухвалювати нові рішення (як зараз), розпоряджатися збройовою та фінансовою допомогою для України може особисто Байден. Своїм виконавчим указом він може без залучення Конгресу асигнувати Україні нові пакети допомоги будь-якого характеру. У цьому і є суть сучасного ленд-лізу", - наголосив Краєв.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Такого не було 100 років: що відбувається у Конгресі США