RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Путінський шантаж Європи зазнав поразки: чому Росія більше не потрібна світовій економіці

Завдяки аномально теплій зимі в Європі газовий шантаж Кремля провалився.

Про це пише видання Foreign Policy.

За словами журналістів, жертвою газового шантажу з боку Кремля стала Росія. Цьому посприяла аномально тепла зима та злагодженість союзників, які змогли заповнити газові сховища на тлі різкого зниження ціни на пальне.

Читайте також: "Вологі мрії" Кремля не виправдалися: чому світові ціни на газ пішли вниз

"Європа не замерзла і швидко забезпечила альтернативні постачання газу, перейшовши на глобальний зріджений природний газ. У поєднанні зі збільшенням постачання з відновлюваних джерел, атомної енергії і, в проміжку, вугілля, ці альтернативні постачання знизили залежність Європи від російського газу до 9 відсотків від загального обсягу імпорту газу. Фактично, зараз Європа купує більше ЗПГ, ніж будь-коли купувала російського газу. Аномально тепла зима дозволила не лише уникнути найгірших сценаріїв, а й повністю наповнити резервуари, якими Європа може користуватися наступної зими”, - йдеться у матеріалі видання.

Провал газового шантажу несе великі наслідки для Європи та Росії. Союзники отримали достатньо часу для того, щоб повністю перейти на дешевші альтернативні джерела енергії. Такий крок дозволить ЄС назавжди відмовитися від постачання російського газу, яким Кремль завжди шантажував Захід.

РФ, своєю чергою, ризикує втратити ще одного великого покупця в особі Китаю, який також шукає вигідніші джерела енергії.

"У Путіна немає жодних важелів впливу і немає можливості замінити свого колишнього основного клієнта. Кремль усвідомлює, що споживачам набагато легше замінити ненадійних постачальників товарів, ніж постачальникам знайти нові ринки. Путін вже практично не отримує прибутку від продажу газу, оскільки його колишні 150 мільярдів кубометрів газу трубопроводом до Європи були замінені жалюгідними 16 мільярдами кубометрів до Китаю та кишеньковими грошима від світових продажів ЗПГ, яких ледве вистачає для покриття витрат ”, - продовжили журналісти у своєму матеріалі.

Крім цього, Кремль втрачає свій нафтовий вплив. Тепер світовий ринок орієнтується не на продавців, а на покупців, що також спричиняє фінансові проблеми для Москви.

Ціни на нафтопродукти нижчі, ніж до повномасштабного вторгнення в Україну, чим можуть скористатися інші постачальники в особі США, Венесуели, Канади та Бразилії.

Видання зазначає, що інші товарні козирі Путіна вичерпані. Його спроба використовувати продовольство як зброю зазнала краху, коли від нього відвернулися навіть його номінальні союзники. А на ринках деяких металів, де Росія історично домінувала, покупці, що побоюються шантажу, прискорили переорієнтацію і активізували недіючі державні та приватні інвестиції у найважливіші ланцюжки постачання корисних копалин та гірничодобувні проекти.

Також читайте матеріал "Апострофа": Зброя Кремля замовкла: чи зіскочить Європа з голки "Газпрому"