RU  UA  EN

Субота, 19 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.50
НБУ:USD  40.90
Світ

Новини

19 жовтня

18 жовтня

Всі новини

Владу Грузії звинуватили у брехні через скандальний законопроект: його неможливо "відкликати"

Вранці 9 березня правляча коаліція Грузії заявила про "відкликання" законопроєкту про так званих "іноагентів", ухваленого в першому читанні. Однак, така процедура не може втілена через правила парламенту.

Про це розповіли грузинські юристи, експерти й фахівці з конституційного права, передає ЄП.

Після двох діб масових протестів і розгону демонстрантів під парламентом Грузії влада заявила, що відкликала законопроєкт про "іноагентів". Це схвалив Євросоюз та міжнародні партнери, проте є одне "але" - їхня заява суперечить правилам парламенту.

Читайте також: У Тбілісі мітингу­вальники взяли в облогу парламент: влада стягнула спецназ

За словами конституціоналіста Вахушті Менабде, якщо закон ухвалили в першому читанні, то відкликанню він не підлягає. Разом з цим варто зауважити, що влада зареєструвала два проєкти, тоді як відкликати пообіцяла один - той, з яким не можна це зробити.

Тим часом інший проєкт закону передбачає жорсткіше покарання для "іноагентів", і його таки можна відкликати, якщо ініціатори звернуться з відповідним проханням до парламенту.

Цю думку розділяє юристка Ліна Гвініанідзе: "Немає процедури відкликання проєкту, що пройшов перше читання. Такий законопроєкт має бути винесений на голосування і відхилений", а також неурядовий експерт Сергі Капанадзе: "Вони відступили лише на словах. Неможливо відкликати проєкт, ухвалений у першому читанні".

Читайте також матеріал "Апострофа": Кремлівські провокації та "український слід": чим закінчиться грузинський "Євромайдан"