RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Батискаф з п’ятьма мільярдерами застряг біля затонулого "Титаніка": хто вони і що відомо про інцидент

В Атлантиці проводиться масштабна пошуково-рятувальна операція з порятунку пасажирів туристичного підводного човна "Титан", який зник безвісти приблизно через годину і 45 хвилин після занурення в неділю до уламків круїзного лайнера "Титанік", що затонув у квітні 1912 року на глибині 3800 м за 700 км на південь від острова Ньюфаундленд.

Про це повідомляє The Sun.

За словами офіційних осіб, урядові установи, військово-морські сили США та Канади, а також комерційні глибоководні фірми допомагають у рятувальній операції.

Читайте: У Китаї будують величезну копію "Титаніка" з банкетними залами, театром та каютами для відпочинку: фото

Екскурсія на субмарині туроператора OceanGate Expeditions, розміром з вантажівку, що вміщає п'ять осіб і зазвичай занурюється з чотириденним аварійним запасом кисню, коштує 250 000 тисяч фунтів. Сам процес підводної екскурсії, включаючи занурення, експедицію та підйом займає близько восьми годин.

У понеділок вдень контр-адмірал Джон Могер із Берегової охорони США заявив на прес-конференції: "Ми очікуємо, що на даний момент є від 70 до повних 96 годин".

Він також сказав, що у пошуках судна брали участь два літаки, підводний човен та гідроакустичні буї, але зазначив, що район, у якому ведуться пошуки, був "віддалений", що ускладнює проведення операцій.

Експерти побоюються, що рятувальники мають лише один відсотковий шанс врятувати екіпаж зниклого батискафу до того, як у четвер закінчаться запаси кисню.

На зниклому підводному човні, як підтверджено, знаходяться британський мільярдер Хеміш Хардінг, який був пасажиром космічного польоту компанії Blue Origin у червні 2022 року, французький експерт з дайвінгу Поль-Генрі Нарголе та капітан Стоктон Раш. Серед пасажирів пакистанський магнат Шахзада Давуд та його син-підліток Сулейман.

Запаси повітря біля судна мають закінчитися близько полудня четверга за британським часом, проте колишній командир атомного підводного човна США Девід Марке вважає, що якщо вони опиняться на дні, шанси на те, що екіпаж виживе, становлять менше одного відсотка.

"Якщо вони ще живі, вони захочуть спробувати розслабитися, звести до мінімуму споживання кисню, звести до мінімуму всю фізичну активність, вони не захочуть панікувати і хвилюватися, і вони захочуть прийняти подрімати, тому що це хороший спосіб звести до мінімуму споживання кисню", - розповів він, попередивши, що рівень вуглекислого газу може стати занадто високим і задушити екіпаж.

Капітан Марке попередив, що це "надто глибоко" для військових підводних човнів, тому потрібне вузькоспеціалізоване судно, яке необхідно доставити з іншої частини світу літаком.

"Коли ви знаходитесь під такою великою кількістю води, це в 400 разів більше тиску, який ми відчуваємо тут. ... Нам потрібно фактично якось зачепити їхнє судно і підняти його на поверхню, а значить, нам потрібен корабель над ними з двомильним тросом", - розповів він.

У той же час, як стало відомо, ірландський дослідник Рорі Голден, один із членів екіпажу зниклого батискафа, вийшов на зв'язок.

"Я в порядку", - написав Голден у соцмережі і попросив не висловлювати припущень про те, хто ще перебуває на борту зниклого підводного апарату, оскільки це "безтактно". Він також подякував усім, хто намагався зв'язатися з ним, та зазначив, що команда зараз зосереджена на очікуванні рятувальників.

Нагадаємо, що в популярному музеї "Титаніка" обвалився крижаний айсберг, внаслідок чого кілька відвідувачів отримали поранення.