RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Франція передасть Україні "зброю перемоги": що відомо про ракети SCALP

На відкритті саміту НАТО у Вільнюсі президент Франції Емануель Макрон анонсував передачу Україні "зброю перемоги" для підтримки українського контрнаступу. Йдеться про французький аналог ракет Storm Shadow - ракети SCALP.

Про це він заявив під час свого виступу на саміті.

SCALP - це спільний проєкт Франції та Англії, який відносять до систем повітряного базування. Це новітня крилата повітряно-земельна ракета, масою 1300 кг, яку вперше застосувала армія Британії 19 років тому в Іраку. За даними з відкритих джерел, ракету SCALP можна адаптувати для використання з українськими літаками Су-24М.

Дальність політного радіуса ракети перевищує 250 кілометрів, що дозволяє їй успішно виконувати основну мету - знищення стаціонарних об'єктів, які прикривають ППО. При цьому ракета майже не помітна для радарів.

Читайте також: Максимум – Рада: що Альянс готовий запропонувати своєму 33-му члену вже зараз

SCALP літає на відносно низькій висоті і прекрасно відтворює ландшафт поверхні землі. Велика бойова частина ракети досягає 450 кілограмів, тому вона може створювати яму завглибшки до 30 метрів. Ракета відрізняється високою точністю і може самостійно припинити своє існування, якщо втрачає ціль, у зонах, де відсутні люди. Це значно сприяє захисту мирного населення.

На рішення передати Україні далекобійні ракети відреагували у РФ. Зокрема прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що такі дії можуть мати наслідки для української армії.

"Ще тільки доведеться прояснити, про який радіус поразки йде мова. Це рішення помилкове і може призвести до наслідків для української сторони. Ракети не вплинуть на хід "СВО", а лише обтяжать долю київського режиму", — прокоментував Пєсков.

Нагадаємо, раніше президент Литви Гітанас Науседа попередив, що на саміті НАТО Україна отримає чимало, але не все, на що сподівається.

  • Вас може зацікавити:

У Сенаті Франції закликають заявити на саміті у Вільнюсі, що Україна стане членом НАТО

Віцеспікер парламенту Великобританії закликав прокласти шлях членства України в НАТО у Вільнюсі

Ми дамо вам сигнал: у НАТО зробили заяву про липневий саміт та Україну