RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Мова не про НАТО: Байден розповів, яким має бути "міцний" мир в Україні

Президент США Джо Байден зізнався, чи існує зараз загроза того, що Альянс може бути втягнутий у війну проти Росії.

Про це американський лідер розповів в інтерв'ю журналістам видання Time.

Читайте також: Без Байдена і Сі: чи вдасться Зеленському врятувати саміт миру

- Mи зараз знаходимося у ситуації, коли ми розуміємо, як світ сильно змінився, і продовжуємо бути світовими лідерами. І це була причина, чому ми сказали нашим розвідкам, що ми можемо оприлюднити інформацію, що ми знаємо, що він (президент РФ Володимир Путін – Апостроф.) збирається напасти, і таким чином дати світу зрозуміти, що ми досі виконуємо свої обов’язки. І ми досі знаємо, що відбувається.

Путін вірив, що Україна – це невіддільна частина Росії від самого початку. Він все це виклав дуже прямо. Він сказав: "Україна не є для нас сусідньою країною. Це невід’ємна частина нашої власної історії, культури та духовного простору… З давніх-давен люди, які проживають на південному заході історично російської землі, називали себе росіянами і православними християнами". І так далі. Він присвятив цьому цілий виступ.

Отже, попри розуміння цілей Путіна, світ, Захід, США і ви постали перед складною ситуацією в Україні. Війна застопорилася, щодня у середньому 42 цивільних українці гинуть чи отримують поранення. Чи є російська пропозиція щодо завершення війни найкращим, на що може сподіватися Україна наразі?

- Ні, не так. І я не знаю, чому ви пропустили усе, що сталося у цей період. Російська армія була розгромлена. Винищена. Це перше.

Друге – НАТО зараз порівняно сильніше, ніж коли я зайняв Офіс. Я його об’єднав. Я не тільки відродив той факт, що це був найсильніший Альянс в історії світу, я зміг його розширити. Після того, як я повернувся із зустрічі G7 у Європі, я зателефонував президенту Фінляндії. Бо коли я зустрічався раніше того року із президентом Путіним, він сказав, що хотів би побачити фінляндизацію НАТО. Я йому сказав, що він побачить не фінляндизацію НАТО, а НАТОфікацію Фінляндії. І тоді усі подумали, що я божевільний.

І вгадайте, що? Я це зробив. Я це зробив. Mи зараз найсильніша нація. Америка зараз має альянс найсильніший за всю історію.

Але що ми пропускаємо, то це, які будуть наслідки успіху Росії в Україні. Він (президент РФ Володимир Путін, – Апостроф) сказав, що це частина процесу відновлення Радянського Союзу. Ось для чого все це. Він хоче не просто шматок (України,- Апостроф.), він хоче повернутися у ті часи, коли було НАТО і була ота штука, до якої належала Польща і все інше (йдеться про країни Варшавського договору, - Апостроф). Ось про що все це. А поміж тим ми змогли… І, між іншим, ми витратили багато грошей в Україні. Хоча Європа колективно витратила більше грошей, ніж США.

То чим закінчиться конфлікт в Україні і який вигляд матиме мир?

- Mир полягатиме у тому, щоб не дати Росії ніколи, ніколи, ніколи, ніколи окупувати Україну. Ось який вигляд матиме там мир. Йдеться не про НАТО, що вони частина НАТО. Mаю на увазі, що ми маємо з ними відносини, як і з іншими країнами, куди ми постачаємо зброю, щоб вони могли захистити себе в майбутньому. Але я був тим самим, хто сказав, що я не готовий підтримувати НАТОфікацію України.

Такого не повинно бути і такого немає. Я провів місяць в Україні, коли був на посаді сенатора і віцепрезидента. Там була значна корупція. Були справді складні обставини.

Якщо ми колись дозволимо Україні зазнати поразки, запам'ятайте мої слова, ви побачите, як паде Польща, і усі ці країни вздовж фактичного кордону Росії, від Балкан та Білорусі...

Чи існує загроза того, що НАТО стоїть на "слизькій дорозі" до залучення у війну України з Росією?

- Ні. Ми станемо на "слизькій доріжці", якщо не зробимо нічого для України. Але цього не станеться. У будь-якому разі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Росія знову завела "шарманку" про переговори.

  • Вас також може зацікавити:

Чи наблизить Саміт у Швейцарії до миру

Байден не поїде на саміт миру в Швейцарію: названо причину

Україна все ближче до ЄС: чи знайде Київ ключ до "угорського замку"