RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Можуть викинути з крісла президента: Сенат США прийняв небезпечне для Трампа рішення

У четвер, 14 березня, Сенат США проголосував за закінчення режиму надзвичайного стану в країні, оголошеного президентом Дональдом Трампом, але глава наклав вето.

Про це повідомляє видання Deutsche Welle.

Сенат США прийняв таке рішення про скасування надзвичайного стану з метою домогтися виділення коштів на будівництво стіни на кордоні з Мексикою. Незважаючи на те, що у верхній палаті Конгресу переважають республіканці, відповідна резолюція демократів була підтримана більшістю голосів.

Трамп відреагував на результати голосування негайно, наклавши перше за час свого президентства вето на рішення Конгресу. Про готовність до цього кроку Трамп заявляв ще до початку голосування.

В середині лютого резолюцію про закінчення надзвичайного стану в країні вже підтримала Палата представників.

Також інформацію прокоментував журналіст Іван Яковина. Він написав, що відразу 12 сенаторів-республіканців приєдналися до демократів і проголосували за закон, який припиняє дію президентського надзвичайного стану, введеного для будівництва Стіни.

"Трамп на це вже відповів в твіттері одним словом: "VETO!". Він дійсно може заблокувати цей закон. Але сам факт його прийняття Конгресом дуже важливий і дуже небезпечний для президента. По-перше, це буде перше вето Трампа за все його президентство. Це символ того, що війна Білого дому проти Конгресу офіційно почалася. По-друге (і це особливо важливо), Сенат перестав бути непробивною республікансько. стіною", - зазначив журналіст.

Також він написав, що відразу 12 голосів однопартійців проти Трампа - це вкрай тривожний для нього сигнал. Він показує, що якщо в звіті Мюллера будуть серйозні докази співпраці президента з РФ в 2016 році, сенатори-респи не будуть його захищати будь-якою ціною.

"Як і в цьому випадку, вони, мабуть, зроблять по совісті і/або закону: визнають Трампа винним і викинуть з Білого дому. Публікацію звіту Мюллера більшість спостерігачів (включаючи мене) чекає ще до початку літа", - заявив Яковина.

Нагадаємо, голосування в Сенаті з питання скасування надзвичайного стану стало вже другим великим внутрішньополітичним поразкою Трампа за останні два дні.

13 березня більшість сенаторів виступили також за припинення військової підтримки США Саудівській Аравії в Ємені. При цьому за відповідну резолюцію проголосували не тільки демократи, але і сім республіканців.

Надзвичайний стан в США було оголошено Дональдом Трампом 15 лютого 2019 року. Таким чином він хотів домогтися виділення необхідних на будівництво стіни на кордоні з Мексикою коштів в обхід Конгресу і стримати одне з центральних обіцянок своєї передвиборної кампанії.

Як повідомляв "Апостроф", Коаліція з 16 штатів США подала до суду на адміністрацію президента Дональда Трампа через його рішення оголосити надзвичайний стан для залучення коштів на будівництво стіни на кордоні з Мексикою.