Страшний вулкан в США спалює дерева: опубліковано відео

Вчені в США прийшли до висновку, що супер-вулкан в Йеллоустонському національному парку спалює дерева навколо себе.

Про це повідомляє ресурс kratko-news.com.

Давно відомо, що потужний американський вулкан Йеллоустоун теоретично здатний перетворити більшу частину Сполучених Штатів в пил. Однак останній раз його виверження спостерігали близько 640 000 років тому. Незважаючи на це, експерти помітили, що навколо вулкана відбулися зміни.

Так, геологи виявили, що за останні 20 років басейн вулкана повільно розширювався, знищуючи дерева навколо нього. На супутникових знімках 1994 року можна побачити бліду пляму на землі, при якій рослини майже не залишаються. Але до 2006 року це місце стало ще більше, але ще глобальніші зміни помітили, коли подивилися аерофотознімки Йеллоустонского національного парку в 2017 році.

"Мертва зона" біля вулкана багаторазово збільшилася, а його площа перевищує 8 га. Про це повідомляють експерти проекту Yellowstone Caldera Chronicles, метою якого є саме моніторинг активності супервулкана. Експерти, які проводять регулярні обстеження кальдер, кажуть, що в цих районах є гарячі джерела під землею, з яких близько 10 000 вже знаходяться в парку", - йдеться в повідомленні.

Однак багато вчених не бачать в цьому нічого потенційно небезпечного і стверджують, що такий стан речей відповідає навіть найоптимістичнішими очікуваннями, оскільки такі вулкани поводяться саме так. Але інші експерти вже намагаються знайти спосіб протистояти супер-вулкану, якщо він коли-небудь увійде в стан активності.

"Деякі вчені пропонують пробурити 10-кілометрову свердловину і налити багато води в басейн, щоб охолодити вулкан і знизити тиск в ньому. Ця ідея вартістю 3,5 мільярда доларів вважається одним з найбільш реалістичних варіантів. І хоча це питання не обговорювалося вперше в Сполучених Штатах, це питання ще не вийшло з глухого кута з багатьох причин тому, що ніхто не може передбачити наслідки такого втручання. Однак цілком можливо, що уряд просто не витратить на це гроші і буде шукати більш дешеві і більш надійні можливості для протидії цій загрозі", - пишуть в ресурсі.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі з'явилися вражаючі фото і відео, як в Мексиці бушує вулкан Попокатепетль.