RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Інавгурація президента США: скільки коштує і звідки беруться гроші

У середу, 20 січня, у Вашингтоні відбулася офіційна церемонія інавгурації обраного президента США - 46-тим президентом Сполучених Штатів Америки став 78-річний Джо Байден.

Інавгурація Байдена: онлайн трансляція і всі подробиці

Про те, як відбуваються інавгурації президента США, які особливості інавгурації Джо Байдена і скільки коштують такі церемонії, розповідає видання РБК.

Інавгурація президента в США - це не тільки проголошення новим главою держави присяги, що складається з 35 слів, а й кілька днів торжеств, традиційний парад, гала-концерт, бали, прийоми і вечірки. І все це за дотримання максимальних заходів безпеки. Дані церемонії коштують недешево: вступ на посаду Барака Обами в 2009 році і супровідні заходи обійшлися, за оцінками ЗМІ, в $170 млн, інавгурація Дональда Трампа в 2017 році коштувала понад $200 млн. Втім, точних даних про витрати на інавгурацію немає, оскільки більшість інавгураційних заходів законом не регламентовані.

Церемонія інавгурації фінансується частково з бюджету США, частково - з приватних пожертвувань, зібраних президентським інавгураційним комітетом. Безпосередньо церемонія офіційного вступу на посаду, яка полягає в проголошенні президентської клятви на Біблії, і наступний традиційний обід з конгресменами оплачуються з федерального бюджету і обходяться, як правило, в $1-2 млн. Найбільша ж стаття витрат - заходи щодо забезпечення безпеки: вони коштують близько $100 млн. Ці гроші йдуть на поліцейське і військове посилення в день інавгурації, а також зарплати федеральним працівникам у Вашингтоні, які в цей день не виходять на роботу. Відповідає за охорону інавгурації Міністерство внутрішньої безпеки. Заходи й свята, які передують інавгурації, оплачуються з коштів, зібраних інавгураційним комітетом, що є приватною організацією. В основному це внески приватних осіб і корпорацій. Інавгураційний комітет Обами в 2009 році зібрав і витратив $53 млн, на другій інавгурації в 2013 році - $44 млн. Трамп в 2017 році поставив рекорд по витратах свого комітету на інавгурацію - $104 млн.

Інавгураційний комітет кожного президента визначає свої правила, за якими приймає пожертвування. Наприклад, Обама в 2009 році заборонив приймати внески від корпорацій і встановив обмеження на індивідуальні пожертвування, обмеживши їх $50 тис. Трамп став першим президентом, який брав як приватні, так і корпоративні внески в необмеженому обсязі.

Байден встановив досить великі ліміти на пожертви - до $1 млн з компаній і до $ 500 тис. з фізичної особи. Офіційні дані про те, скільки коштів вдалося зібрати команді демократа, з'являться через 90 днів після інавгурації.

Оскільки інавгурація Джо Байдена проходить в умовах пандемії і соціального дистанціювання, тому традиційний обід скасований, а громадянам рекомендували утриматися від участі в масових заходах. Після приведення Джо Байдена до присяги він і віце-президент Камала Харріс приймуть невеликий військовий парад, а традиційний масштабний парад буде перенесено в віртуальний формат.

Як повідомляв "Апостроф", стало відомо, хто з представників команди Байдена займе ключові посади в уряді.