RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Була розписана кров'ю: науковці розкрили таємницю унікальної маски з Перу, фото

Золота маска зі стародавньої гробниці в Перу, якій тисячу років, була розписана людською кров'ю, а також пташиними яйцями.

Такий висновок зробило Американське хімічне товариство, дослідження якого опублікували в журналі Proteome Research.

Маску виявили археологи з Археологічного проєкту Сікана на скелеті на початку 1990-х років у стародавній гробниці, в якій ховали еліту середнього віку із стародавньої сиканської культури, що мешкали на північному узбережжі Перу з 9 по 14 століття. Скелет при розкопках теж був пофарбований весь у яскраво-червоний колір, він сидів без голови переверненим у центрі квадратного поховання на глибині 12 метрів. Голова лежала поряд лицьовою стороною вгору, череп закривала червона маска.

Науковців зацікавило як фарба спромоглася так надовго зберегтися. Проаналізувавши зразки, з'ясувалося, що до складу червоної фарби увійшли шість білків, що є в крові людини, а також яєчний білок, ймовірно, мускусної качки.

Крім того, в гробниці знайшли похоронний інвентар і скелети двох молодих дівчат, влаштованих на позиції акушерки та породіллі, і двох дітей, що сиділи навпочіпки, розташованих на вищому рівні. Судячи з кривавої фарби на скелеті та на масці від його черепа, дослідники висунули гіпотезу, що таким чином намагалися відродити померлого лідера Сікана, який приносив у жертву людей, розрізаючи шию та верхню частину грудей для збільшення кровотечі.

Фото: Proteome Research

Нагадаємо, у Мексиці виявили сотні артефактів майя, еліта використовувала їх при важливих політичних або релігійних дійствах.