RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Непокірний Техас: суть конфлікту між штатом і Білим домом та всі подробиці

Конфлікт федерального уряду США з Техасом набирає обертів. Губернатор штату Греб Еббот заявив, що не боїться протистояння з федеральним урядом. Американський президент Джо Байден наголосив, що кордон держави "було зламано давно" і "це пора виправляти". Водночас у конфлікт втрутився 45-й президент Штатів Дональд Трамп.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Губернатор Техасу пішов проти Байдена: криза загострюється

Причина конфликту

Так, 19 січня Байден закликав Конгрес підтримати двопартійну угоду з Сенатом щодо поєднання заходів з охорони кордону з іноземною допомогою для України. 22 січня Верховний суд США став на бік президента і постановив, що федеральні агенти мають прибрати колючий дріт з кордону Техасу та Мексики. Його встановила влада штату для стримування мігрантів від перетину кордону в рамках операції "Самотня зірка" - ініціативи губернатора Техасу з охорони кордону вартістю 11 млрд доларів.

Тоді ж речник Білого дому Анхело Фернандес Ернандес пояснив, що "політичні трюки Техасу", такі як розміщення колючого дроту неподалік кордону, "ускладнюють і роблять більш небезпечним" виконання службових обов'язків персоналом на передовій.

Проти цього виступив губернатор штату, який сказав, що це "ще не кінець" та наказав поліції почати зводити укріплення, аби стримати потік нелегальних мігрантів. Згодом Еббот заявив, що готовий до протистояння з федеральним урядом. На допомогу вирушили Нацгвардії щонайменше десяти штатів, хоча ніхто не виділив додаткових ресурсів.

Крім того, губернатор активував 1 статтю секції 10 параграфа 3 Конституції США, що дозволяє оголосити воєнний стан у штаті та діяти без огляду на федеральний уряд.

Адміністрація Білого дому дала Техасу термін до кінця 27 січня надати прикордонному патрулю повний доступ до парку Шелбі, де розташований колючий дріт.

Підтримка Техасу губернаторами-республіканцями

Асоціація губернаторів-республіканців 25 січня опублікувала лист, підписаний 25 губернаторами-республіканцями на підтримку Техасу і його конституційного "права на самооборону".

"Ми солідарні з нашим колегою-губернатором Грегом Ебботтом і штатом Техас у використанні всіх інструментів і стратегій, включаючи паркани з колючого дроту, для захисту кордону", - зазначається у листі.

Епіцентр імміграційних дебатів

Епіцентром імміграційних дебатів став парк Шелбі у місті Ігл-Пасс у Техасі, де штат заборонив федералам доступ до місцевого парку, а Верховний суд наказав перерізати колючий дріт.

Місто межує з П'єдрас-Неграс, Коауїла, Мексика. Парк Шелбі має 47 акрів паркової зони на березі річки Ріо-Гранде.

Сам Техас - це перша та єдина міжнародно визнана незалежна держава, яка приєдналася до США, як штат, тобто рівноправний член союзу. Техас є другим найбільшим за територією та населенням штатом, а також дає 9% всього ВВП країни. За обсягом видобутку нафти Техас посідає третє місце у світі. Наразі у штаті розташований штаб Tesla, Starbase SpaceX та основні потужності з виробництва сучасних ракет.

Позиція Трампа

Дональд Трамп безпосередньо співпрацює з губернатором Техасу та закликав всі американські штати направити війська до південного кордону США, аби запобігти в'їзду нелегалів та вивести їх назад через кордон.

"Ті, кого Байден упустив, не повинні почуватися комфортно, бо вони підуть додому", - заявив він.

Як пише видання Mother Jones Daily, цей союз губернатора з Трампом є особливо напруженим на тлі подій.

"Союз Трампа з Ебботтом особливо напружений, оскільки, губернатор нещодавно сказав, що єдина причина, через яку чиновники Техасу не розстрілюють мігрантів, які перетинають кордон, полягає в тому, "що адміністрація Байдена звинуватить нас у вбивстві", - йдеться у повідомленні.

Позиція Байдена

Президент США наголосив, що кордон держави "було зламано давно" і "це пора виправляти".

"Занадто довго ми всі знаємо, що кордон порушено. Це давно пора виправляти. Ось чому два місяці тому я доручив своїй команді розпочати переговори з двопартійною групою сенаторів, щоб серйозно та нарешті вирішити прикордонну кризу. Ось що вони робили протягом кількох тижнів. Працюємо цілодобово, у свята та вихідні", - заявив Байден.

У разі затвердження напрацьованих пропозицій, як він уточнив, США отримають "найжорсткіший і найсправедливіший набір реформ для забезпечення безпеки кордону" з тих, які коли-небудь реалізувалися в Америці.

"Те, про що було домовлено, - якщо воно буде прийнято як закон - стане найжорсткішим і найсправедливішим набором реформ для забезпечення безпеки кордону, який будь-коли проводився в нашій країні. Це дало б мені, як президенту, нові надзвичайні повноваження закрити кордон, коли він стане перевантаженим. І якби мені дали ці повноваження, я б використав їх у день, коли підпишу законопроект", - зазначив американський президент.

Він також закликає Конгрес ухвалити розроблений законопроєкт, якщо конгресмени дійсно прагнуть вирішити проблему.

"Захист кордону шляхом цих переговорів є перемогою для Америки. Для всіх, хто вимагає посилення контролю на кордоні, це шлях. Якщо ви серйозно ставитеся до прикордонної кризи, прийміть двопартійний законопроект, і я його підпишу", - заявив Байден.

Нагадаємо, президент США Джо Байден підписав законопроєкт про щорічні витрати на оборону, який передбачає виділення для Пентагона рекордної суми.

  • Вас може зацікавити:

Конгрес готовий допомагати Україні, але є одне "але": Байдену висунули ультиматум

Грошей немає, час збігає: Білий дім направив Конгресу термінове попередження щодо України

У США загрожують суддям, які зняли Трампа з виборів: ФБР почало розслідування