RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Експерт вказав на тривожну тенденцію в ЄС після Brexit

Рішення Великої Британії вийти з ЄС загрожує новими проблемами та ставить Європу перед складним вибором.

Про це в коментарі "Апострофу" повідомив Віктор Константинов, доцент Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка.

Європі доведеться вирішувати, як правильно вчинити з Великою Британією, яка вирішила покинути ЄС, щоб це не призвело до бажання інших країн повторити Brexit.

"Якщо Євросоюз займе жорстку позицію, спробує покарати Лондон, щоб віднадити інших членів ЄС від повторення британського шляху, він ризикує упустити свій моральний авторитет", - говорить експерт.

На його думку, це може вплинути на єдність Євросоюзу, який цінується своїми демократичними методами. При цьому Константинов зазначає, караючи простих людей, "ЄС фактично перекреслить примат гуманізму, один з базисів європейської інтеграції".

При цьому гуманні методи як, наприклад, збереження торгово-економічних зв'язків може підштовхнути інші країни повторити досвід Великої Британії.

Константинов нагадує про те, що в Шотландії і Північній Ірландії почастішали розмови про референдуми. У разі, якщо вони відбудуться, експерт пророкує нові проблеми для ЄС.

"Для Євросоюзу питання самовизначення окремих територій у країнах-членах виллється в нові проблеми політичного, юридичного та правового характеру: чи стануть тоді нові держави членами ЄС автоматично, що буде, якщо результати референдумів не будуть визнані відповідними країнами, і безліч інших, не менш гострих", - говорить він.

До того ж невирішеним залишається питання з приводу Каталонії, яке може вимагати розв'язання вже в 2017 році.

"Відразу два потенційних референдуму у Великій Британії, очевидно, стануть каталізатором для всієї Європи", - повідомив Константинов.

Про головні проблеми для Євросоюзу детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі".