RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Краще бути із США, ніж з Росією: отруєння Навального розділило Німеччину

В Німеччині заговорили про накладення санкцій на газопровід "Північний потік-2" через отруєння опозиційного політика Олексія Навального, однак це питання вже розділило Німеччину і ослабило позицію канцлера ФРН Ангели Меркель. Дебати у німецькому парламенті цього тижня чітко визначать, які рішення будуть ухвалені, однак все частіше лунають думки про те, США надають достатньо газу для європейського і зокрема – німецького газового ринку.

Таку думку висловив німецький політолог, професор, співробітник Міжнародного центру конверсії у Бонні (BICC) Андреас Хайнеманн-Грюдер в інтерв'ю "Апострофу".

За словами експерта, канцлер ФРН Ангела Меркель опиниться під тиском, якщо вона не купуватиме американський газ.

"Меркель не ухвалила відповідне рішення у 2014-2015 роках, незважаючи на окупацію Криму і війну на Донбасі. Але тепер тиск буде набагато більшим, оскільки випадок з Навальним підняв ставки. Нехай Донбас і Крим розглядалися як проблеми України, але цього разу це було порушення міжнародних угод, які Росія підписала. Ми вже побачили спільну відповідь країн-членів НАТО. Бо це продовження політики з отруєння людей і замахів на них за кордоном – Сергій Скрипаль, убивство учасника Чеченської війни у Берліні минулого серпня (йдеться про колишнього польового командира, громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі, - "Апостроф"). Росія не йде на співпрацю. І це викликає розчарування у російській політиці. Тож тим, хто був м'яким до Путіна, тепер буде складно виправдовувати свою позицію", - пояснив Андреас Хайнеманн-Грюдер.

Експерт вважає, що у політичному ландшафті сучасної Німеччини велику роль у майбутньому відіграє партія "зелених" – і вони будуть більш жорсткими стосовно Кремля, ніж зараз є соціал-демократи.

"Я очікую, що на наступних виборах про-путінські фракції в німецькій політиці втратять свої позиції. Одна з причин полягає в тому, що соціал-демократи, які лобіювали інтереси Росії та говорили, що на неї треба звертати більше уваги, ніж на Україну, Польщу чи країни Балтії – навряд лишаться при владі. "Зелені" – це одна із небагатьох партії Євросоюзу, яка має чітку несхвальну позицію щодо Росії. Вони будуть менш компромісні щодо Путіна. Якщо вони сформують спільний уряд із християнськими демократами, ХДС доведеться брати їхню позицію до уваги. Позиція "Russia – first" в німецькій політиці відійде на задній план", - зазначив політолог.

За словами Хайнеманна-Грюдера, всередині німецького парламенту і з боку медіа посилюється тиск, бізнес у Німеччині теж розділений і дехто вважає, що краще бути із США, ніж з Росією.

"Тому можливість зупинити будівництво "Північного потоку-2" все ж існує. Але, думаю, що офіційна опозиція уряду Меркель – ми маємо долучитися до об'єднаної реакції ЄС. Це спроба заховати німецьку реакцію за Євросоюзом. Перекласти відповідальність із німецького уряду на ЄС. І також виграти час. Так було постійно. Але ця позиція може змінитися. Результат ми побачимо на кінець тижня", - додав експерт.

Детальніше про те, чи існує ймовірність зупинки будівництва "Північного потоку-2" в Німеччині, йдеться в матеріалі "Апострофа" "Німеччина розкололася через Путіна і Навального - німецький політолог".