RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Відмовляють у виплатах: українські біженці зіткнулися із проблемами у Польщі

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну Польща першою відчинила свої двері для українських біженців, надавши їм житло, їжу, пільги, роботу та виплати – в деяких випадках їх можуть скасувати.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Зазначається, що крім виплат від благодійних фондів українські біженці в Польщі можуть отримувати виплати від Управління соціального страхування (ZUS). Вони стосуються неповнолітніх дітей, а сума становить 500 злотих щомісяця за програмою "500+". Однак, якщо біженці повертаються в Україну, після приїзду назад вони можуть отримати відмову – таке рішення можна оскаржити, написавши апеляційну скаргу відповідно до приписів у Цивільному кодексі Польщі.

Читайте також: Допомога українським біженцям у Європі: яка зараз ситуація в різних країнах

"Коли апеляція буде розглянута установою, вона буде направлена до суду, який винесе рішення про майбутню справу. Період, протягом якого можна оскаржити рішення, – це 30 днів з моменту отримання відповіді на ваш запит. Апеляція, яку подадуть пізніше, відхилять", - йдеться у матеріалі VisitUkaine.today.

Довести та обґрунтувати потрібно:

  • помилковість рішення, допущені помилки під час розгляду справи (наприклад, ігнорування медичного стану, проведення медогляду у лікаря іншої спеціальності та інші);
  • докази, які підтверджують ваші пропозиції (це можуть бути медичні документи чи свідчення свідків). Щоб залучити свідків, потрібно вказати це в апеляції та попросити дозволу свідків на слухання у судовому порядку.

Зразок заяви можна переглянути за посиланням.

Як правило, такі апеляції розглядає окружний суд, який розглядає суперечки щодо пільг, компенсацій та інвалідності. Надіслати листа-скаргу письмово особисто або рекомендованим листом потрібно на адресу суду до ZUS, яким спочатку було винесено рішення.

Після подання апеляції суд може винести одне з рішень:

  • відхилити вашу заявку, якщо там визнають скаргу необґрунтованою;
  • погодити апеляцію, якщо визнає рішення ZUS повністю неправильним;
  • частково узгодити апеляцію, якщо рішення ZUS було частково неправильним;
  • відхилити рішення ZUS та зобов'язати сторони по-новому розглянути справу (таке рішення можливе, якщо під час розгляду справи закладено нові принципи).

Рішення суду можна оскаржити, подавши апеляцію протягом 14 днів із моменту отримання відповіді.

Раніше ми писали, як виплачуватимуть допомогу переселенцям із 1 січня.