RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

​Європа посилює оборону: як війна зміцнює співробітництво ЄС з Україною

ЄС затвердив першу в своєї історії Європейську оборонно-промислову стратегію (EDIS), яка зокрема передбачає тісну співпрацю з Україною.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Зроблено в Україні: що дав фронту вітчизняний ОПК

Мета стратегії - зміцнення європейської оборонно-промислової бази до того рівня, який дозволив би їй повною мірою задовольняти потреби держав-членів Євросоюзу. На її реалізацію передбачено виділити з бюджету ЄС 1,5 мільярда євро протягом 2025-2027 років з можливістю розширення фінансування.

Європейці не приховують, що така підвищена увага до розвитку військово-промислового комплексу пов’язана з російсько-українською війною.

"Зіткнувшись з поверненням війни високої інтенсивності до Європи після неспровокованого повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році, ЄС повинен швидко посилити свою оборонну готовність. Світовий порядок, який заснований на правилах, піддається серйозному випробуванню, і країни, що знаходяться поблизу ЄС, а також за його межами, все більше страждають від напруженості, нестабільності, гібридних загроз та збройних конфліктів. Ці події кидають виклик нашій безпеці, процвітанню та демократичним цінностям", - говориться в стратегії.

Тож не дивно, що особлива увага в стратегії приділяється розвитку військово-промислового співробітництва з Україною.

За даними українського Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, при розробці стратегії єврочиновники активно консультувалися з вітчизняним урядом, вивчали наш досвід оборони від російської збройної агресії, а також пропозиції щодо спільного розвитку європейського та українського ОПК, які частково було враховано.

Україна зможе брати участь у європейських програмах з підтримки оборонно-промислового комплексу, українським компаніям буде надано підтримку в нарощуванні потужностей та співпраці з європейською індустрією, також буде налагоджено обмін інформацією щодо розробок військової техніки.

Для реалізації цілей стратегії передбачається проведення в нинішньому році Форуму оборонної промисловості ЄС-Україна. Крім того, щоб забезпечити взаємодію між стартапами та інноваторами Євросоюзу, а також промисловістю й збройними силами України, ЄС відкриє у Києві Офіс інновацій.

Читайте повний текст матеріалу На США сподівань мало: чим українська зброя може бути корисною Європі.

Вас також може зацікавити:

Промінь надії: чи зможе Європа озброїти Україну без США

Її ще не знало людство: країна Європи готується до великої війни на континенті

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні