RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Переховувався під чужим прізвищем: спливли фото і дані про розвідника Путіна, що замішаний у замаху в Європі

Волонтери Bellingcat і європейські журналісти виявили, що співробітник російської розвідки ГРУ, якого Болгарія звинувачує у замаху на бізнесмена, є співробітником представництва РФ при Світовій організації торгівлі в Женеві.

Про це повідомляється на сайті Bellingcat.

Волонтери уточнюють, що вказану особу було оголошено в розшук під ім'ям Георгій Горшков, при цьому реальне його ім'я Єгор Гордієнко. Людина з таким паспортом була в Болгарії з Денисом Сергєєвим (Сергій Федотов) в квітні-травні 2015 року, коли були спроби замаху на Гебрева. Після 2015 року Гордієнко подорожував під своїм ім'ям, з 2017 акредитувався як член російської місії при Світовій організації торгівлі.

Представник СОТ в коментарі групі розслідувачів підтвердив, що Гордієнко був акредитований як дипломат до кінця 2020 року, але покинув місію в 2018 році. Волонтери вважають, що його від'їзд пов'язаний з візитом в штаб ГРУ, де він отримував нові інструкції після публікації матеріалів у справі Скрипаль. У той же час прес-секретар російської місії заявила, що не має інформації щодо Гордієнка.

Як повідомляв "Апостроф", в 2015 році бізнесмен Еміліян Гебрев, якого звинувачували в торгівлі зброєю, був госпіталізований в Софії. Також стало погано його синові і одному з менеджерів його компанії. У них виявили симптоми важкого отруєння. Фахівці зазначили, що Гебрева намагалися отруїти речовиною схожою на отруту "Новачок". У Болгарії розслідування цієї справи призвело до трьох росіян, яких пізніше виявили американські журналісти.