RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Рвуть, що можна: як коронавірус і криза посварили "друзів" Путіна

Загибель мільярдера Дмитра Босова може бути пов'язана із загостренням конфліктів серед російських олігархів і чиновників, які борються за ресурси на тлі пандемії коронавірусу, падіння цін на нафту і економічної кризи.

Про це "Апострофу" розповів політолог Олексій Голобуцький.

"Ресурсна база надспоживання російських еліт тане на очах. І оточення Путіна починає рвати те, що ще можна урвати. Босов просто став першою жертвою. Крім того, не варто забувати, що він останній російський бізнесмен, пов’язаний з Березовським", - говорить Голобуцький .

Тіло Дмитра Босова було знайдено 6 травня у заміському будинку. За попередніми даними, причиною смерті було самогубство.

Мільярдер займав 80 місце в російському списку Forbes, займався продажем вугілля, а за відомостями анонімних джерел навіть мав частку в поставках вугілля з окупованих територій Донбасу. У 2018 році йому вже доводилося "відбиватися" від російських нафтовиків, зокрема, президента "Роснефти" Ігоря Сечіна і його соратників, які, за деякими даними, тоді намагалися прибрати до рук вугільну галузь. Тоді Босову вдалося захиститися через зв'язки з Володимиром Путіним, чию "Нічну хокейну лігу" - клуб найближчих до президента Росії осіб - мільярдер офіційно спонсорував.

Однак на цьому конфлікт не припинився і існують підозри, що загибель Босова пов'язана саме з ним. Припускають, що "нафтовики" могли активізувати тиск у зв'язку з різким падінням цін на нафту і зменшенням ресурсного "пирога".

Однак навіть якщо конкуренція між Сечіним і Босовим не має відношення до смерті вугільного магната, експерти все одно відзначають значну внутрішню напруженість в Росії.

"Її еліти опинилися в новій економічній реальності, спричиненій ситуацією на ринку нафти та впливом пандемії коронавірусу. Поєднання цих факторів створює дуже несприятливу економічну ситуацію, яка цілком прогнозовано загостює конфлікти в абсолютно різних сферах, ламає існуючі консенсуси. Ми вже спостерігаємо конфлікт між Рамзаном Кадировим і ФСБ, конфлікт між владами регіонів і урядом Мішустіна. Інтереси еліт надзвичайно складно переплетені, і в умовах конкуренції за ресурси ситуація стає непрогнозованою", - зазначає кандидат політичних наук Олеся Яхно.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Ресурсів майже не залишилося: чому в Росії стріляються олігархи.