RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Конфлікт на кордоні Киргизстану та Таджикистану: фото, відео і всі подробиці

У четвер, 29 квітня, на кордоні між Таджикистаном і Киргизстаном сталася збройна сутичка, в провокації якого боку звинуватили один одного.

"Апостроф" зібрав все, що відомо на даний момент з приводу конфлікту.

Як все почалося

Перший інцидент на кордоні стався ввечері в середу, 28 квітня, коли таджицькі прикордонники спробували встановити камери відеоспостереження біля пункту з розподілу води "Головний" на території Киргизстану. Між жителями прикордонних сіл виник конфлікт, під час якого сторони закидали один одного камінням.

За інформацією таджицької сторони, в результаті інциденту постраждало 7 громадян Таджикистану, які отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Рано вранці в четвер, 29 квітня, обстановка знову загострилася. За даними киргизької сторони, громадяни Таджикистану застосували зброю, обстрілявши військову частину, розташовану в селі Кок-Таш. У Прикордонній службі ГКНБ Киргизстану також повідомили, що ще один інцидент із застосуванням зброї стався в місцевості Кочо-Бою.


Взаємні звинувачення

Прикордонна служба ДКНБ Таджикистану поклала відповідальність за конфлікт на киргизьку сторону. "Інцидент стався після того, як киргизька сторона планувала захопити водорозподільний пункт Головний", - сказано в заяві.

Держкомітет нацбезпеки Киргизстану звинуватив таджицьку сторону в застосуванні мінометів і кулеметів. "Прикордонні війська і спецназ МВС Республіки Таджикистан о 14:00 годині 29 квітня почали масований обстріл, в тому числі з мінометів, кулеметів і автоматів, водозабору Головний, що розташований в селі Кок-Таш Баткенського району Баткенської області", - стверджує киргизька сторона.

Заступник глави Баткенської області Киргизстану заявив, що таджики почали підпалювати житлові будинки в киргизькому селі Достук. У Таджикистані цю інформацію не прокоментували.

У другій половині дня 29 квітня ситуація знову загострилася - почалася перестрілка між військовими двох країн. У прикордонній службі Киргизстану заявили про атаку на п'ять своїх прикордонних застав з боку військових Таджикистану.

"В результаті мінометного обстрілу загорілася застава "Достук". У відповідь на дії таджицьких силовиків, спецназ "Бору" прикордонної служби захопив прикордонну заставу "Ходжа А'лло" Таджикистану", - стверджують киргизькі прикордонники.

Стягування військ, жертви і евакуація

Киргизстан і Таджикистан почали стягувати додаткові сили до кордону. У Таджикистанському селі Ісфарі поблизу кордону з Киргизстаном було помічено танки.


У МОЗ Киргизстану заявили, що кількість громадян, які постраждали на кордоні з Таджикистаном, зросла до 26 осіб, двоє з яких загинули

За даними таджицької влади, в конфлікті постраждали дев'ять громадян Таджикистану, двоє з них отримали вогнепальні поранення.

З прикордонних сіл влади Киргизстану проводять евакуацію жінок і дітей. Загальна кількість евакуйованих склала вже близько 850 чоловік.

Заяви та переговори

Спікер парламенту Киргизстану Талант Мамитов заявив, що у Бішкека вистачить військових сил, щоб відповісти, якщо таджицька сторона піде на провокації, а також попросив не посилювати обстановку закликами їхати в епіцентр конфлікту.

Президент країни Садир Жапаров в Facebook закликав усіх жителів Киргизстану, перш за все політичні сили і засоби масової інформації, зберігати спокій, не піддаватися на провокації, не розпалювати ворожнечу.

За словами міністра закордонних справ Киргизстану Руслана Казакбаєва, нота протесту послу Таджикистану поки не вручалася.

Зустріч прем'єр-міністрів двох країн з приводу ескалації конфлікту повинна відбутися в рамках Євразійської міжурядової ради.

Тим часом Узбекистан закликав Киргизстан і Таджикистан до негайного припинення зіткнень і спільним заходам щодо стабілізації ситуації.

Пізніше в міністерстві закордонних справ Киргизстану повідомили, що сторони досягли домовленості про припинення вогню і відведення військ на місця колишньої дислокації, а також про спільне патрулювання та моніторинг обстановки в прикордонній зоні.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що колишній президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков в зверненні до народу заявив про спробу незаконного захоплення влади в країні.