RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Не називайте нас росіянами: мільярдери з РФ зреклися батьківщини

Через війну в Україні, яку почала Росія 24 лютого, на 34 чинних і колишніх російських мільярдери США, Велика Британія та Євросоюз наклали санкції. Зараз набирає обертів така тенденція, що багато мільярдерів, пов'язаних із РФ, не хочуть, щоб їх називали російськими бізнесменами.

Про це повідомляє Forbes.

Павло Дуров

Журнал навів приклад Павла Дурова, творця російської соцмережі "ВКонтакте", а згодом - програми для обміну зашифрованими повідомленнями Telegram.

"Павло виїхав із Росії багато років тому, не збираючись повертатися", - заявив його представник.

Зараз Дуров проживає в Дубаї. Він попросив Forbes вказати, що минулого року став громадянином Франції, а також повідомляється, що має паспорт Сент-Кітс і Невіс.

Ігор Бухман та Дмитро Бухман

Журнал також попросили вказати громадянами Ізраїлю братів Ігоря та Дмитра Бухман, які виросли у російському місті Вологді. У 2004 році вони заснували компанію з виробництва мобільних ігор Playrix, а в 2013 вони перенесли свій бізнес в Ірландію. При цьому їхні співробітники також розділені між Росією та Україною. 2016 року брати іммігрували до Ізраїлю. Нині вони живуть у Лондоні.

Нік Сторонський

Представник співзасновника цифрового банку Revolut Ніка Сторонського, який виріс у РФ, також заявив, що мільярдер - громадянин Великої Британії, тому він не вважає себе російським мільярдером. Так, він виїхав із Росії у 20 років. Наразі штаб-квартира Revolut знаходиться у Лондоні.

Євген Швідлер

Крім того, найкращий друг і діловий партнер одного з найвідоміших російських мільярдерів, який перебуває під санкціями, Романа Абрамовича - Євген Швідлер теж стверджує, що технічно у нього ніколи не було російського паспорта, і він є громадянином США з 1994 року та Великої Британії з 2010 року.

Швідлер теж потрапив під санкції Британії за тісні зв'язки з Абрамовичем. Він власник часток у російських сталеливарних та нікелевих підприємствах, народився в Росії, але при цьому наполягає, що не є росіянином.

"Пан Швідлер не є і ніколи не був громадянином Російської Федерації", - сказав його соратник.

Лен Блаватник

Лен Блаватник розбагатів на партнерстві з російським олігархом Віктором Вексельбергом, який також під санкціями Великої Британії та США за тісні зв'язки з Володимиром Путіним. Блаватник народився в СРСР на території України, але виріс у Росії, а потім іммігрував до США у 1978 році, коли йому було 21 рік. Мільярдер стверджує, що він громадянин США та Великої Британії.

"Він не росіянин, ніколи не був росіянином і не є олігархом", - повідомив його представник.

Блаватник відомий своїми інвестиціями в неросійські підприємства, а також великими пожертвуваннями Стенфорду, Гарварду і Оксфорду.

Юрій Мільнер

Найвпливовіший технологічний інвестор у РФ Юрій Мільнер, який зараз венчурний інвестор Кремнієвої долини, не потрапив під санкції та засудив війну Росії проти України. Зазначається, що серед його перших прихильників були російський державний банк ВТБ та дочірня компанія державного нафтогазового гіганта "Газпром", які зараз перебувають під санкціями.

За даними Forbes, він уже давно намагається дистанціюватися від РФ і наголошує, що він – громадянин Ізраїлю, куди переїхав у 2005 році, а з 2014 року є мешканцем Каліфорнії.

"Не був у Росії з 2014 року, не має активів у Росії і ніколи не зустрічався з Володимиром Путіним. У квітні 2020 року журнал Forbes у своєму щорічному списку мільярдерів перекласифікував Юрія зі свого російського списку до свого ізраїльського списку, підтвердивши його тісні зв'язки з країною", - йдеться в інформаційному бюлетені на його сайті.

Нагадаємо, раніше український президент Володимир Зеленський закликав світ посилити санкційний тиск на Росію: треба припинити спонсорувати російську військову машину.