RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Через війну та санкцій на нафту: якою буде ключова проблема у 2023 році для економіки РФ

Для країни-терористки Росії головною проблемою незабаром стане дефіцит бюджету, зокрема, через дію санкцій на російську нафту. Кремль уже не може позичати кошти для фінансування дефіциту.

Про це "Апострофу" розповів інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Цього року ситуація вже дійсно краща для нас, а для росії гірша. Минулого року через рекордні доходи від продажу енергоносіїв вони змогли згладити це ефект кризи і санкцій певним чином. Але цього року, після того, як запрацювали санкції на нафту, і війна росіянам також обходиться дуже дорого, в них дійсно ключовою проблемою буде дефіцит бюджету. Зазвичай дефіцит бюджету - це плюс-мінус нормально, позичаються гроші і фінансується цей дефіцит. Але Росія не може позичити, у них немає такої можливості", - сказав він.

Читайте також: Економіка краху: до чого Путін довів російський рубль

Кремль може забирати гроші з локальних банків і вимагати їх з бізнеса, проте ці суми будуть мінімальні.

"Два ключових джерела покриття цього дефіциту, які у них зараз є, – це "тумбочка" і друкарський верстат. "Тумбочка" це "Фонд национального благосостояния", де якась сума є, яку точно дуже важко оцінити, бо через санкції не зрозуміло, що заморожено, а що ні. Судячи з усього, вони вже з початку року, а може навіть з грудня почали використовувати ці два механізми паралельно. Тобто через недоотримання доходів від продажу нафти й газу, вони вдвічі менше отримують, ніж рік тому. Вони цей мінус перекривають з "тумбочки"", - пояснив фахівець.

Тим часом у Росії значно виросли видатки - на 40% у порівнянні з довоєнними показниками. Їх росіяни фінансують за рахунок державних облігацій, тобто Мінфін рФ випускає державні облігації, їх купують російські державні банки, яким, найімовірніше позичають гроші з російського центробанку. Таким чином, запустився механізм друкарського верстата.

"Тому якщо ми говоримо про те, чи зміниться щось за два-три місяці – ситуація буде погіршуватися. Але поки що казати, що в них розпочалися процеси, які ведуть до бюджетного колапсу - на жаль, такого ми не бачимо. Ми бачимо значне погіршення ситуації, але не в тому сенсі, що в червні в них лусне бюджет", - додав Фурса.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Путін наблизив Росію до того, що людям не буде чого їсти - економіст